Gata cu cărbunele: UE închide toate centralele

Jumătate din cele 324 de centrale electrice pe bază de cărbune din Europa au închis sau au anunțat o dată de retragere înainte de 2030, compania electrică franceză EDF a anunțat că cea de-a 162-a centrală va închide deja în 2022.

 

Închiderea planificată de către EDF a centralei electrice cu cărbune din West Burton din nordul Angliei, este una dintre cele ultimele două rămase în Marea Britanie.

 

„Suntem în finalul industriei cărbunelui din Europa”, a declarat Kathrin Gutmann, director de campanie la Europe Beyond Coal, o alianță a grupurilor societății civile care militează pentru eliminarea cărbunelui.

 

„După ani de declin neîncetat, jumătate din flota de cărbune a Europei este istorie. Guvernele, companiile energetice și instituțiile financiare trebuie să planifice acum o ieșire din cărbune în 2030 sau mai devreme, să pună capăt tuturor fluxurilor de finanțare către cărbune și gaze fosile și, în schimb, să-și direcționeze sprijinul către surse regenerabile durabile și către tranziția justă a comunităților afectate ”, a adăugat ea.

 

Cărbunele produce cel mai mult CO2 pe kilogram din toți combustibilii fosili, producând aproape dublul cantității de gaz natural. De asemenea, provoacă poluarea aerului prin eliberarea de particule atunci când arde.

 

Eliminarea treptată a utilizării cărbunelui este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice. Săptămâna trecută, Mike Bloomberg, trimisul special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, a scris un articol de opinie pentru CNN, împreună cu șeful UE pentru climat, Frans Timmermans, care a solicitat încetarea subvențiilor la cărbune la nivel mondial.

 

„Dacă vrem să abordăm schimbările climatice și să asigurăm sănătatea și bunăstarea oamenilor, trebuie să ne accelerăm îndepărtarea de cărbune. Încetarea dependenței noastre de cărbune va salva vieți ”, au scris ei.

 

Cărbunele este în declin accentuat în toată Europa. În ultimii cinci ani, Europa a văzut că 50% din centralele sale pe cărbune se închid sau se angajează să închidă. Din 2016, producția de energie pe cărbune a scăzut cu puțin peste jumătate.

 

Instituțiile financiare ale UE au introdus, de asemenea, aproape 40 de politici de restricționare a cărbunelui doar în 2020 și multe bănci comerciale au anunțat planuri de a înceta finanțarea proiectelor pentru noi proiecte de cărbune din întreaga lume.

 

În 2015, Marea Britanie a fost prima țară care și-a anunțat ambiția de a fi lipsit de cărbune, urmărind să atingă acest obiectiv până în 2025. Franța a urmat anul următor, urmărind 2023. Belgia a devenit prima țară a UE care deja a eliminat cărbunele în 2016.

 

Există încă unele țări din UE care vor rata termenul limită pentru 2030 pentru o eliminare treptată a cărbunelui prevăzută în Acordul de la Paris. Germania se uită la 2038, în timp ce Polonia, România și Bulgaria nu au planificate o eliminare treptată, iar Republica Cehă și Slovenia încă analizează datele.

 

„Paisprezece țări europene înțeleg [realitățile economice și politice] și și-au spălat mâinile de cărbune”, a spus Gutmann.

 

„Cei puțini care rămân au o alegere clară: planificați o eliminare treptată pentru 2030, cu toate beneficiile energiei regenerabile ieftine, curate și a fondurilor UE pentru tranziție, sau oricum o să fiți obligați să treceți mai târziu, dar într-un mod neplanificat, haotic, acest lucru este mai dureros pentru cetățeni și lucrători, dăunează sănătății oamenilor și trebuie plătit din bugetele naționale”, a spus Gutmann.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/europe-halfway-towards-closing-all-coal-power-plants-by-2030/