În 2020, crizele de coliziune ale pandemiei COVID-19 și schimbările climatice din ce în ce mai vizibile au determinat numeroase guverne, politicieni și militanți să adopte sloganul „reconstruiește mai bine”, promițând utilizarea fondurilor de redresare economică pentru a accelera tranziția departe de combustibilii fosili și a crea societăți care sunt mai rezistente la condițiile meteorologice extreme și la alte șocuri legate de climă.
Mai multe puteți citi aici: ”Gata cu Gazul” spune șeful băncii UE
Dar asta nu s-a întâmplat încă. Un studiu publicat pe 10 martie de Programul ONU pentru Mediu, în parteneriat cu Universitatea din Oxford, a constatat că din cele 14,6 trilioane de dolari angajate de guvernele celor mai mari 50 de economii ale lumii în 2020, doar 2,5% se refereau la programe susceptibile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră , reducerea poluării sau refacerea sistemelor naturale degradate.
Angajamentele de investiții ecologice în 2020 nu au fost distribuite în mod egal între țări, majoritatea fiind conduse de „un grup mic de țări cu venituri ridicate”. Pe baza proporției din PIB, Spania, Coreea de Sud și Marea Britanie au condus la cheltuieli verzi în timpul pandemiei – deși acest lucru se datorează parțial faptului că aceste țări au anunțat alocări de cote mai mari din planurile lor de redresare decât majoritatea țărilor de până acum. Dar, considerând cheltuielile verzi ca o proporție din fondurile de recuperare anunțate până acum, Danemarca, Finlanda, Germania, Franța, Norvegia și Polonia au condus.
Analiza nu înseamnă că nu vor mai exista cheltuieli ecologice legate de pandemie. Raportul susține că fereastra pentru investiții de recuperare ecologică „se deschide abia acum” și îndeamnă guvernele să acorde prioritate cinci domenii pentru investiții în 2021: energie ecologică, transport ecologic, îmbunătățiri ecologice și eficiență energetică, cercetare și dezvoltare ecologice și restaurarea și protejarea ecosistemele naturale și serviciile pe care le furnizează.
Cifrele nu includ cheltuielile climatice de 2 trilioane de dolari promise de președintele american Joe Biden, ale căror detalii sunt încă puse în aplicare. Nu include nici fondurile Comisiei Europene ale acelor state membre UE care nu au anunțat încă cum își vor aloca bugetele. Fondurile nedeclarate valorează mai mult de 2 trilioane de dolari, conform raportului. Liderii care conduc agenda de redresare ecologică, este probabil să crească proporția cheltuielilor globale de redresare care sunt direcționate spre reducerea emisiilor.
Sursa informației: https://time.com/5945354/covid-19-recovery-climate-change/