Cum efectuăm corect tăierile în livezile de vișin

Vișinul intră pe rod la 2-3 ani de la plantare, iar longevitatea lui este de 20-30 ani, în funcție de soi.

”Pentru a efectua o tăiere corectă la vișin, trebuie să știm pe ce fructifică vișinul, care sunt formațiunile lui fructifere. Avem două tipuri de creștere și dezvoltare”- Sergiu Popa, conf. universitar, UASM.

În perioada de repaus vegetativ, vișinul rezistă la temperaturi de până la -30°C. Mugurii în faza de umflare rezistă și la -12°C, iar florile – până la -2°C. Temperaturile optime se încadrează în intervalul 15-25°C. Vișinul dă producții bune în zonele unde cad anual 500-700 mm precipitații.

Pe fiecare ramură de schelet, avem ramuri de garnisire care sunt cu rod și dacă noi o să lăsăm toată această roadă, vișina o să fie de dimensiuni mici, de aceea este de dorit de limitat lungimea lor prin tăiere de transfer. În modul respectiv să facem aceste tăieri de transfer. Pe toată lungimea. Și ramurile anuale iarăși le lăsăm” – Sergiu Popa, conf. universitar, UASM.

Făcute profesionist și de timpuriu, tăierile orientează structura pomului spre formațiuni de rod care vor forma fructele.

”Dacă avem câte-o ramură care e prea lungă și e posibil ca de la greutatea fructelor să fie arcuită în jos, iarăși e binevenită scurtarea ei” – Sergiu Popa, conf. universitar, UASM.

Crengile greu accesibile pot fi tăiate cu ajutorul unui instrument adaptat cu un mecanism reglabil pentru lucrările la înălțime.