Este ceea ce oferă startup-ul finlandez, denumit ”Solar Food”, ca alternativă la carne și lapte.
Produsul lor principal se numește ”Solein” – ce este o făină galbenă care conține aproximativ 65% proteine.
Produsul e creat în marea majoritate din dioxid de carbon (CO2), celelalte ingrediente necesare pentru a produce ”Solein” sunt: electricitate, microbi, apă, substanțe nutritive, vitamine și un bioreactor în miniatură.
Făina de ”Solein” ar putea fi adăugată la alimente precum pâinea sau șnițelul.
Dar, în loc de arat, fertilizat și recoltat, făina provine dintr-un lichid uscat realizat într-un bioreactor miniatural în interiorul unui laborator.
Procesul de creare necesită semnificativ mai puține resurse decât carnea sau laptele, iar utilizarea „captării directe a aerului” pentru a aspira CO2 din atmosferă este o veste bună pentru mediu, spune Pasi Vainikka, director executiv al ”Solar Foods”.
„Darul nostru pentru societate este deconectarea de la agricultură. Nu folosim nici măcar materii prime agricole. Prin urmare, putem lăsa terenurile agricole să fie eliberate de agricultură și să lăsăm practic pădurile să crească din nou. Prin urmare, atunci când înlocuim proteinele și alimentele existente cu ingredientul nostru, de fapt este o tehnologie negativă la carbon, deoarece pădurile cresc din nou și elimină dioxidul de carbon din aer.” – spune Pasi Vainikka, director executiv al ”Solar Foods”.
„În primul rând, va apărea pe piață ca un ingredient magic de îmbogățire a proteinelor, care aduce valoare nutrițională produselor pe bază de plante, cum ar fi băuturi, produse lactate, iaurturi și alternative similare și carne.” – spune Pasi Vainikka, director executiv al ”Solar Foods”.
În decembrie 2020, Solar Foods a primit o finanțare guvernamentală de 5,20 milioane de dolari.
Compania speră să își introducă produsul pe piață la începutul anului 2023.
Sursa informației: https://www.reuters.com/video/watch/finnish-startup-makes-food-out-of-thin-a-id727046047?chan=8gwsyvzx