Ce propun autoritățile pentru a proteja culturile agricole de înghețuri?
Înghețurile de primăvară, care apar în a doua și a treia decadă a lunii aprilie sau în prima a lunii mai, ar putea afecta în mare parte culturile agricole, acestea fiind în plină vegetație, scrie IPN.
”Înghețurile respective, chiar fiind ele cu temperaturi negative mici, comparabil cu ceea ce am avut de -20 sau -19 grade în februarie, ele afectează mai tare producția agricolă pentru recolta anului în curs”, relatează Vasile Șarban, șef de direcție, Ministerului Agriculturii.
Specialistul recomandă producătorilor să examineze posibilitatea de asigurare a riscurilor de înghețuri târzii de primăvară, atât la culturile pomicole, cât și la cele de câmp.
”Vedem statistica ultimelor ani că noi în fiecare an deja avem parte de înghețuri, pierderile în urma cărora sunt destul de mari și vizavi de prima de asigurare care poate fi plătită de agentul economic companiilor de asigurări”, mai spune Vasile Șarban.
Deși Republica Moldova a depășit într-o oarecare măsură riscul secetei de primăvară, pentru că în sol sunt destule rezerve de umezeală, în a doua – a treia decadă a lunii mai ar putea să cadă grindină, care, la fel, poate influența negativ calitatea roadei, mai spune Vasile Șerban.
În 2020, s-au făcut modificări în legislație conform cărora, fermierii pot beneficia de subvenții în valoare de 70 la sută din prima de asigurare achitată companiei de asigurări.
Astfel, agentul economic acoperă doar 30 la sută din valoarea acesteia în caz de îngheț al plantelor. Pentru 2021, va fi asigurată atât cantitatea, cât și calitatea producției.
Agricultorii sunt însă sceptici și spun că prețul primelor de asigurări nu este atractiv, iar plata despăgubirilor nu e întotdeauna pe măsură.