Stânele de oi și capre, tot mai puține

Sectorul zootehnic este în cădere liberă. De această părere sunt specialiștii, potrivit cărora, în ultimii ani, numărul de animale a scăzut drastic. O dovadă în acest sens este și crescătorul de capre și oi, Anatol Ciobanu, din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul.

„Eu în sectorul zootehnic sunt de mic copil, dar aici, în fermă sunt de vreo 20 de ani. În anul 2000, am plecat în Italia și am lăsat aici pe cineva și m-am întors din Italia și tot aici am venit. Am făcut totul aici pentru animale, era un dezastru aici, ca după război.” a menționat ANATOL CIOBANU- fermier, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul.

Fermierul în vârstă de 63 de ani nu a mai avut o perioadă atât de grea în activitatea sa. Condițiile meteorologice complicate din 2020 l-au determinat să-și reducă numărul de capete. Acum crește doar capre.

„Capre de ale noastre moldovenești avem, 200 de capre. Am avut oi 400 și le-am vândut în toamnă din cauza secetei, că eram impus, că apă nu este și cu hrana cam prost și am lăsat numai caprele. Cu ajutorul lui dumnezeu am ieșit din încurcătură, greu ușor mergem înainte, ce să facem trebuie să trăim. A fost foarte greu, a fost totul uscat, grăunțe nu am avut, porumbul 5 lei kilogramul. Sperăm anul acesta să fie mai bine” a menționat ANATOL CIOBANU- fermier, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul.

Anatol Ciobanu spune că productivitatea animalelor este bună, însă din cauza lipsei precipitațiilor și a furajelor pe pășuni, cheltuielile de întreținere sporesc constant.

„Cheltuielile pentru a le întreține, cu mâncarea, au crescut în acest an? Au crescut chiar bine, pentru că totul este scump. Orz am cumpărat acum o tonă, 4,20 lei de la Cahul și transportul și iese deja 5 lei. O tonă de orz. Pe cât vă ajunge tona? Pe 20 de zile la 200 de capete, 100 de kilograme pe zi se duce.” a menționat ANATOL CIOBANU- fermier, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul.

Marfa o realizează clienților fideli, dar din pricina pandemiei este nevoit s-o mai păstreze în frigider.

„Jumătate dintre persoane vin de pe loc și iau brânză și cârlani, dar majoritatea o duc la Chișinău. Am clienți acolo, de ani de zile, dacă sunt totuși din domeniu. Cu vânzarea nu avem probleme. Problema este că nu ne dă voie să lucrăm, dar cu realizarea nu sunt probleme.” a menționat ANATOL CIOBANU- fermier, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul.

Potrivit datelor, numărul stânelor în ultimii ani s-au micșorat. În prezent, în Moldova sunt circa 25 de mii de oi și capre, ceea ce a dus, în mod firesc, la scăderea producţiei, iar în consecință, s-a redus cantitatea de lapte cu 15 la sută.