În timp ce alte state se laudă cu câteva victorii împotriva coronavirusului, în Moldova se atestă o criză sanitară de proporții. O spun chiar medicii din prima linie de luptă contra prevenirii și combaterii pandemiei de COVID-19.
În acest context, ei au mai precizat că singura salvare este vaccinarea masivă a populației.
De aceeași părere este și doctorul epidemiolog, Angela Paraschiv, care, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, a declarat că s-a ajuns în situația în care sistemul medical nu mai face față numărului mare de îmbolnăviri.
„Sigur, în primul rând, am să menționez și epuizarea sistemului medical. Aici sunt câțiva factori, printre care testele rapide din farmacii, care joacă un rol important, pentru că populația noastră cumpără aceste teste. Cunosc mult persoane care au făcut testul rapid, au fost negative, dar peste câteva zile simptomatica s-a agravat și facem un test PCR și rezultatul este pozitiv, respectiv, persoanele care fac aceste teste rapide ajung tardiv să se adreseze după ajutor medical sau acei care fac teste rapide încearscă să se trateze acasă, aplicând un tratament care circulă prin rețelele de socializare.”
Doctorii îndeamnă populația să lase la o parte mofturile personale și să se imunizeze cât mai repede.
„Vreau să menționez că nu contează care este vaccinul. La momentul actual, noi avem nevoie de orice tip de vaccinuri, dar sigur că, ținând cont că majoritatea vaccinurilor au fost aprobate de urgență, mă refere la cele 11 care se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății și care pot fi utilizate, respectiv, ele au trecut deja o evaluare strictă și noi putem avea încredere în aceste vaccinuri”, menționează Angela Paraschiv.
Apare însă întrebarea, de unde cetățenii pot face rost de vaccin?! Or, dozele donate de România și COVAX abia de ajung pentru imunizarea cadrelor medicale, parte a primei etape a platformei naționale de vaccinare a populației anti-COVID.
În condițiile date, dacă autoritățile nu vor întreprinde nicio măsură urgentă, deși anterior s-a discutat despre cumpărarea a circa un milion de doze de vaccinuri, starea sanitară din Moldova ar putea ajunge în cel mai grav punct, înregistrat de la izbucnirea epidemiei și până-n prezent.