China a intensificat supravegherea cunoscută sub numele de „tehnologie de recunoaștere a emoțiilor” pentru a monitoriza sentimentele umane și pentru a le ajuta în aplicarea legii, potrivit rapoartelor.
Tehnologia de recunoaștere a emoțiilor urmărește trăsături precum mișcările mușchilor faciali, tonusul vocal și mișcările corpului pentru a deduce sentimentele unei persoane, a raportat portalul ”Global Times”, condus de stat.
„Recunoașterea emoțiilor este cu siguranță direcția dezvoltării tehnologiei viitoare a umanității”, a declarat Ma Qingguo, care este șeful Academiei de Neuroeconomie și Neuromanagement din cadrul Universității Ningbo.
Unii experți chinezi se laudă că noua tehnologie are o precizie de până la 95% la detectarea emoțiilor oamenilor.
Instrumentul de ultimă oră este utilizat din ce în ce mai mult în diverse domenii, inclusiv sănătatea, antiterorismul și securitatea urbană, au declarat surse pentru presa.
De exemplu, sistemul de inteligență artificială poate monitoriza ocupanții mașinilor care trec printr-o intersecție aglomerată, a informat presa de stat.
Ofițerii de securitate ar putea opri apoi un vehicul în care un pasager ar pare nervos să fie căutate droguri în vehiculul său, se arată în raport.
Chen Wei, care este director general la Taigusys, o companie specializată în tehnologia dată, a spus că instrumentul are și capacitatea de a prezice comportamentul periculos de la prizonieri, studenții cu probleme în școli și persoanele în vârstă care se confruntă cu demența în casele de îngrijire medicală, a raportat portalul ”The Guardian”.
„Oamenii obișnuiți aici, în China, nu sunt mulțumiți de această tehnologie, dar nu au de ales”, a declarat Chen pentru presa.
„Dacă poliția spune că trebuie să existe camere într-o comunitate, oamenii vor trebui doar să trăiască cu ea. Există întotdeauna această cerere și suntem aici pentru a o îndeplini”, a adăugat Chen.
Chen a spus că sistemele Taigusys sunt deja instalate în aproximativ 300 de închisori, centre de detenție și închisori din întreaga țară, conectând 60.000 de camere.
El a spus că doar existența sistemelor are un impact asupra comportamentului prizonierilor.
„Deoarece știu ce face sistemul, nu vor încerca în mod conștient să încalce anumite reguli”, a spus el.
Sursa informației: https://www.theguardian.com/global-development/2021/mar/03/china-positive-energy-emotion-surveillance-recognition-tech