Grădina Botanică este un loc de odihnă pentru mulți dintre noi, iar serele de care au grijă angajații instituției sunt perfecte pentru multe proiecte fotografice. Cu forțele proprii, administrația grădinii încearcă să îmbunătățească condițiile de muncă ale lucrătorilor.
”Scopul principal este susținerea Grădinii Botanice, deoarece mijloacele financiare pe care le avem în gestiune pe alocuri sunt insuficiente. Suntem nevoiți să ne autofinanțăm, de a ne crea resurse financiare suplimentare. Scopul acțiunii este de a atrage în cadrul Grădinii Botanice noi resurse financiare care ar ajuta la menținerea bogăției și genofondului, care este unicat pentru pentru toată republica, dar și pentru zona din imediata vecinătate. Este vorba de punerea în vânzare a unor flori care sunt crescute cu cea mai mare pasiune, cu cea mai mare dedicare de sine. Florile respective sunt cholonchoe, de o varietate enormă de culori. Sunt crescute în condițiile Republicii Moldova, deci sunt aclimatizate, prin urmare, toți doritorii care vor dori să procure, o să primească și recomandările necesare de întreținere” – Ion Roșca, director Grădina Botanică.
Doritorii de a procura compoziții de kalanchoe o pot face de luni până vineri, de la ora 9:00 până la 15:00.
”Pe lângă florile respective, pot primi și o excursie, se pot delecta cu frumusețile naturii la început de primăvară. Îi așteptăm pe toți cu mare drag, cu inimă deschisă, cu suflet curat și cu sentimente pozitive.”
Prețul variază între 130 și 240 de lei. Dacă decideți să achiziționați suculentele, atunci venim și cu instrucțiuni de îngrijire de la profesioniști.
”Aici vedem kalanchoe înflorite, iar acest tip se referă la familia kalanchoe blossfeldiana, înflorește mereu în această perioadă, de aceea, des, în preajma sărbătorii de 8 martie, femeile primesc un astfel de cadou superb. Înflorirea a început în februarie și se menține până în luna mai, dacă i se creează condiții bune. În colecția noastră, sunt prezentate 19 soiuri de toate tipurile. Tuturor bărbaților le propunem să dăruiască femeilor anume un astfel de buchet, deoarece va ține mult, o să bucure suficient nu doar de 8 martie și imediat se va ofili, ci până în luna mai” – Natalia Toderaș, cercetător științific coordoantor, plante tropicale.
Pentru a se dezvolta și a înflori, Kalanchoe are nevoie de multă lumină. Lipsa acesteia duce la o creștere lentă și la diminuarea numărului de lăstari. Nu se recomandă să fie amplasată în bătaia soarelui, deoarece frunzele se pot înroși sau usca.
”Sunt plantate câte 4-5 butași și, indiferent de perioada de plantare, kalanchoia se înrădăcinează anul împrejur, dar înflorește doar în această perioadă. În colecție, avem mai mult de o sută de kalanchoe, printre care sunt și lecuitoare, această plantă însă nu are proprietăți terapeutice, este doar în scop decorativ. Se păstrează minunat, iar în anul următor la fel, va înflori.”
Ca să aibă condiții optime de creștere, trebuie să se țină cont și de cantitatea de apă. Pământul din ghiveci nu se lasă niciodată uscat. Planta se udă moderat și suficient de des, mai ales, în apartamentele încălzite excesiv. Fiind suculentă, rezistă fără apă aproximativ o săptămână.
”Caracteristic tuturor plantelor suculente, iar ea se referă la această grupă de plante, are nevoie de lumină bună. Iar în rest, cu udatul, nu trebuie să facem exces, pentru că planta poate putrezi, dacă prea des o veți uda sau gaura din vas s-a înfundat și s-a adunat prea multă apă, atunci ea suferă și moare instantaneu ca orice suculent.”