Peste 21 de mii de locuitori din Drochia vor avea acces la apă potabilă de calitate. Cu suportul Uniunii Europene, rețeaua de apeduct uzată va fi renovată.
Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” mai presupune construcția unei stații moderne de purificare și pompare a apei, relatează nordnews.md.
Din cauza avariilor frecvente în rețea, consumatorii rămân fără apă la robinet. Locuitorii sunt nevoiți să-și facă rezerve pentru treburile casnice, iar apa potabilă o cumpără de la magazin.
„Când apa este sistată, eu personal sunt nevoită să-mi fac rezerve pentru cerințele igienice în cadă, dar pentru cerințele alimentare, aduc apă de la fântână sau cumpăr apa în butelie”- Alexandra Burduc, locuitoare or. Drochia.
La ai săi 60 de ani, femeii îi este greu să care apă cu căldarea de la fântâna din curtea blocului. Ea crede că inițiativele de sanitație sunt necesare, iar ajutorul oferit de UE va schimba spre bine viața oamenilor.
„Este complicat, clar lucru, mai ales celor care sunt bolnavi, care nu pot, nu doar mie, dar la toți pensionarii. Suntem mulțumiți de ajutorul oferit de Uniunea Europeană. Este un lucru bun și necesar pentru oraș. Le suntem recunoscători de tot ce fac pentru Republica Moldova” – Alexandra Burduc, locuitoare or. Drochia.
Proiectul valorează 4,3 milioane de euro, dintre care 3,9 milioane au fost acordate de Uniunea Europeană, iar 311 mii de euro sunt contribuția locală.
„Este un proiect foarte important pentru orașul Drochia, pentru că în prezent avem probleme cu livrarea apei către consumatori, inclusiv cu deconectări și accidente pe traseu” – Nina Cereteu, primar or. Drochia.
În urma implementării programului, rata de conectare, dar și accesul populației la apă potabilă va crește.
„Proiectul presupune construcția unei stații de tratare a apei, astfel, consumatorii vor beneficia de apă de calitate. Pe lângă această stație de tratare, în cadrul proiectului mai sunt prevăzute conectări/reconectări noi. La apeduct vor fi conectați încă 1200 de consumatori, care acum nu sunt conectați. Dacă e să vorbim în măsură procentuală, în orașul Drochia este acoperit în jur de 70 % la sută, iar în rezultatul implementării proiectului, 95 % din consumatori vor fi conectați la apeductul central” – Nina Cereteu, primar or. Drochia.
Potrivit localnicilor, vechea rețea de apă le dă mari bătăi de cap.
„Calitatea apei este rea, cam lasă de dorit. Pentru a putea fi folosită sunt nevoit să o filtrez. Văd că pun țevi noi, țevi de calitate. Mă gândesc că va fi un lucru bun pentru oraș. Dacă se vor schimba toate țevile – atunci și pierderile vor fi mai puține. Întreg orașul va fi alimentat cu apă, poate chiar mai calitativă, pentru că ei vor pune și niște filtre ca aceasta să fie filtrată. Vreau să ne scoată în rând cu lumea, să vedem cum trăiesc cei din Europa. Vrem să trăim și noi puțin mai bine și le mulțumim pentru acest lucru.”
„Desigur că salutăm. Vor face rețeaua de apă, canalizarea. Demult trebuiau să o facă. Este important. N-am avut apă ani la rând, salutăm astfel de proiecte.”
„Apeductul era vechi și înfundat. Era ruginit și cu o mulțime de viermi în el. Acum este curat cu o apă potabilă bună. Mulțumesc oamenilor (Uniunii Europene – notă red.) că ne-au ajutat. Este un gest frumos.”
„Se execută un volum mare de lucru. Totul se face foarte civilizat, lucru ce merită apreciat. Sperăm că odată cu instalarea noului sistem, alimentarea cu apă se va schimba radical, în special, în blocurile de locuit cu nouă etaje.”
Managerul Întreprinderii Municipale “Apă-Canal Drochia” zice că rețeaua de apă din oraș are peste 60 de ani.
„Proiectul dat constă în reabilitarea stației de pompare nr.2 și nr.3 din oraș, pentru ca apa să fie pompată locuitorilor non-stop. Odată cu acest lucru, va fi construită și o stație nouă de tratare a apei. Vor fi reabilitate în jur de 24 de km de țeavă din PVC. Tindem spre Europa, iar țevile care vor fi instalate sunt de o calitate mai superioară decât le avem la moment. Pierderile de apă în orașul Drochia constituie în jur de 50 %, iar odată cu aceasta, pierderile vor scădea în jur la 20% – 30%” – Andrian Rotaru, managerul Î.M. „Apă-Canal Drochia”.
Lucrările au început în noiembrie 2020 și vor fi date în exploatare până la sfârșitul acestui an. În total, vor fi modernizate în jur de 26 de kilometri de rețele.
„Momentan, avem executați 10 km de apeduct nou din cei aproximativ 26 de km, iar la construcția acestora sunt folosite cele mai calitative și performante materiale și aici mă refer la robinete, țevi, stații de pompare și inclusiv reabilitarea rezervoarelor din polietilenă. Contractul este preconizat pe un an de zile, dar noi planificăm și sperăm că vom reuși ca până la sfârșitul lunii iulie-august deja să finalizăm tot obiectul” – Mihai Doncilă, șef șantier.
Proiectul „Îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în Drochia” este realizat de ADR Nord și finanțat de Uniunea Europeană.