Pe timp de pandemie, în Moldova au crescut salariile. Cel puțin asta arată datele Biroului Național de Statistică. În 2020, leafa medie brută a ajuns la peste 8.100 de lei pe lună.
Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, dacă anul trecut am avut cel mai scăzut nivel al inflației de la independență încoace, atunci retribuția în valori reale s-a mărit cu 11,6 la sută, cel mai mare indice din ultimii 15 ani.
O majorare mai însemnată, de 14,2 la sută, a fost înregistrată în 2006.
”Pentru a înțelege mai bine evoluția salariului în Moldova, am transformat lefurile plătite în ultimii 100 de ani, în lei la valoarea leului din 2020. Trebuie să ținem cont că până în anii 1950 numărul salariaților din Moldova era foarte mic, totul se baza pe economia naturală, iar salariile reprezentau o cotă nesemnificativă în veniturile totale ale populației. În perioada sovietică, leafa maximă a fost atinsă în 1982, apoi a continuat să crească, însă în valori reale înregistra deja o scădere ușoară, care s-a accelerat după 1985. Această reducere ascunsă a valorii reale a salariului în ultimii ani ai URSS economiștii au mai numit-o ”inflația ascunsă” provocată de deficitul de mărfuri din magazine”, precizează Veaceslav Ioniță, expert economic.
Când a fost obținută independența, plata medie în republică constituia 1.839 la valoarea leului de azi, puțin peste cea din anul 1945.
Bunăstarea oamenilor nu este determinată doar de mărimea sumelor primite.
Chiar dacă în 1993 lefa a coborât la 1.454 lei, totuși oamenii aveau locuințe, obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte, existau drumuri publice, iar sistemul de utilități funcționa bine.
Puterea lor de cumpărare a scăzut enorm, dar nu și situația materială.
Totodată, potrivit lui Ioniță, în ultimii 20 de ani s-au atestat cele mai mari creșteri ale salariului din istoria țării. Cea mai proastă perioadă a fost între 1985 și 1995, când doar timp de un deceniu moldovenii ridicau de 3,3 ori mai puțini bani. În intervalul 2001-2010, salariul s-a mărit de 3 ori.