Calitatea nucilor taie din exporturi
Roada de nuci, afectată anul trecut de secetă, este în scădere cu 30 la sută în comparație cu 2019. Din cauza lipsei de precipitații, a avut de suferit și calitatea miezului.
Potrivit lui Victor Guțu, reprezentantul unei companii cu suprafețe mari de plantații nucifere, s-a micșorat și prețul producției exportate, scrie IPN.
A influențat și factorul concurențial. Or, în state ca Chile, California roada a fost foarte bună.
Victor Guțu a mai menționat că sunt pierderi importante. Producătorii au contracte de lungă durată. Dacă nu vor fi respectate condițiile, cantitatea, calitatea și termenul de livrare, nucicultorul poate fi exclus anul viitor din rândul vânzătorilor credibili.
Și dacă în 2020 nucile în coajă au fost comercializate cu 2,5 dolari per kilogram, acum, prețul este de 1,5 dolari.
Carmina Vicol, administratoarea unei întreprinderi care crește, dar și cumpără nuci de la populație, spune că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, fructul este uscat, de culoare închisă, diferă mult de standardele de calitate cu care este obișnuită piață europeană.
Costurile în acte se stabilesc înainte de recoltare și sunt dictate de marii jucători de pe piața internațională, care în acest an au propus prețuri net mai joase decât cele ale exportatorilor din Moldova.
Producția nu poate fi lăsată pentru anul viitor, deoarece calitatea nu va fi una potrivită. Exportul a fost diminuat, iar piața internă nu poate absorbi cantitățile existente.
Potrivit unor studii, Republica Moldova deține peste patru la sută din volumul exporturilor mondiale. Circa 40 de firme transportă anual în străinătate aproximativ 10 mii de tone de miez de nucă.