Elevii gimnaziului din Mărculești, raionul Florești știu să păstreze tradițiile și meșteșugurile populare. Au învățat să coase costume naționale și alte ținute de scenă în atelierul din incinta instituției, amenajat cu suportul Uniunii Europene, relatează nordnews.md.
Evelina Răilean este elevă în clasa a VIII-a. Mica creatoare știe să confecționeze articole vestimentare unice.
„În acest atelier, avem un cerc de design vestimentar, unde avem multe lucrări, prin care se enumeră și această fustă , pe care am creat-o din propriile mele forțe și cu îndemnul profesoarei, de care sunt foarte mândră. Această fustă am confecționat-o în trei săptămâni, nu am întâlnit dificultăți datorită profesoarei, care m-a ajutat la fiecare pas” – Evelina Răilean, elevă.
Grație UE, atelierul a fost dotat cu opt mașini de cusut, de surfilat și brodat, cu țesături, laptopuri, proiector, mobilier și alte lucruri necesare pentru procesul de lucru.
„De mulți ani, mi-am dorit să fac această broderie și anul acesta mi-am îndeplinit visul. Am brodat-o de jumătate de an și sunt foarte mândră de lucrul pe care l-am făcut în acest timp.”
„Eu confecționez diferite lucrări, mărțișoare, pernuțe. Eu mă bucur că noi avem acest cerc. Aici, pe noi ne învață multe, despre cum să confecționăm ceva, să brodăm și multe altele.”
Elevii, împreună cu profesoara de educație tehnologică au cusut uniforme pentru toate cadrele didactice. Acum, meșterițele se gândesc la o uniformă pentru elevi.
„Ideea a fost a profesorilor, de a avea o formă comună pentru toți, de a fi un exemplu pentru toți, pentru că vrem ca și elevii să poarte o uniformă unică. Având, posibilitatea de a coase aceste uniforme la noi în școală, noi am materializat visul profesorilor. Mult mi-au ajutat elevii și am confecționat aceste forme” – Valentina Curoșu, profesoară de educație tehnologică.
„Avem toate învățătoarele și profesoarele din școală. Uniforma dată este utilă, comodă și frumoasă. A fost creată de designerul doamna Valentina și de discipolii ei.”
„Prin acest exemplu al uniformei noastre, vrem să îi motivăm și pe elevii noștri și a fost foarte binevenit, dar o să observați că la fiecare este o floare anumită sau un simbol anumit.”
În același atelier, se fac costume de scenă și pentru dansatorii din localitate.
„Beneficiul nostru a fost atunci când s-a deschis atelierul în școală, pentru că noi nu aveam costume naționale. Noi patricipăm la diferite festivaluri în țară și peste hotare și noi nu aveam costume naționale, trebuia permanent să le împrumutăm din localitățile vecine sau de la casa de cultură. Dar, de când a fost creat atelierul, am decis că trebuie să coasem costume naționale” –Carolina Suhari, conducător cerc de dans.
Proiectul finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei valorează circa 165 de mii de lei.
„Într-adevăr, acest atelier este un beneficiu foarte mare pentru noi. Noi suntem bucuroși că prin intermediul proiectelor l-am putut deschide, fiindcă educația tehnologică a devenit o disciplină mult mai interesantă. O disciplină care, într-adevăr, dezvoltă dexteritatea de a coase, de a mânui o mașină de cusut, căci pe viitor sperăm să aibă nevoie de aceste cunoștințe ” – Svetlana Nagrineac, directorul gimnaziului „Vasile Alecsandri”.
La gimnaziul „Vasile Alecsandri” din Mărculești învață peste 200 de elevi.