Companiile din Republica Moldova au primit de la stat cel mai redus suport în perioada crizei pandemice, în comparație cu alte țări din regiune precum România, Federația Rusă, Georgia sau Polonia.
Potrivit sondajului „COVID-19: Impactul asupra firmelor”, realizat de Banca Mondială, doar 5,9 la sută dintre agenții economici de la noi au primit, sau așteaptă ajutor din partea autorităților.
Pentru comparație, în Polonia circa 79,4 la sută a companiilor au beneficiat de susținere, în Georgia – 51,4 la sută, iar în România – în jur de 48,5 la sută.
”Întreprinderile mici au fost cele mai afectate de criză, dar ele au asimilat cel mai puțin suportul. Doar 2% dintre întreprinderile cu până la 20 de angajați au menționat, potrivit sondajului, că au primit ajutor, pe când în cazul întreprinderilor medii și mari această rată a fost de 10-15 la sută”, a menționat Stas Madan, economist superior „Expert-Grup”.
Totodată, aproximativ 22 la sută dintre reprezentanții firmelor chestionate în Moldova au afirmat că nu s-au calificat pentru suport guvernamental, iar 31 la sută dintre ei nici nu știau despre acordarea oportunităților de asistență. Acest fapt denotă lipsa unei comunicării eficiente dintre oficiali și mediul de afaceri, punctează Stas Madan.
Astfel, întreprinderile care nu au fost eligibile pentru a primi ajutor sunt de trei ori mai multe decât cele ce au primit sau așteaptă susținere din partea statului.
Anul 2021 se va înscrie în continuare în logica unei stări excepționale în care guvernele vor trebui să intervină activ pentru a susține populația și firmele, făcând, în același timp, derogări de la regulile bugetar-fiscale.
Autorii Publicației MEGA, ediția 22, prognozează în 2021 o creștere economică de +5,4 la sută.