UE a eșuat în aprovizionarea cu vaccinele COVID-19
În loc de lupte publice și războaie comerciale, este timpul ca UE să ia în considerare aplicarea de licențe comune pentru brevetele de vaccin, care au fost parțial plătite de cetățenii europeni. Pentru a remedia fiasco-ul, UE are nevoie de un vaccin european și lumea va avea nevoie și de acesta, scrie dr. Antonios Nestoras.
Antonios Nestoras este șeful politicii și cercetării la Forumul Liberal European, grupul oficial de reflecție și fundația politică a Partidului Liberal European, Partidul ALDE.
UE AVEA O SINGURĂ TREABĂ DE FĂCUT
Țările nu au obligat Comisia să preia conducerea în planificarea achiziției de vaccinuri în UE.
În schimb, justificarea rolului principal pentru Comisie a fost aceea a eficienței economice: UE ca bloc ar fi într-o poziție mai bună decât dacă statele membre ar negocia prețurile vaccinurilor individual, UE poate diversifica comenzile pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a pune în aplicare contractele cu furnizorii.
Dar după ce nu a reușit să coordoneze răspunsurile comune la coronavirus în întreaga Europă – de exemplu, furnizarea de măști de față, punerea personalului și resurselor medicale și implicarea restricțiilor de călătorie – o achiziție comună, eficientă din punct de vedere al costurilor, a fi putut deveni un imperativ politic care ar fi putut evidenția solidaritatea europeană și a restabili utilitatea UE în ochii publicului.
COMISIA A EȘUAT LAMENTABIL ÎN ACEASTĂ SARCINĂ.
Eșecul este clar în faptul că Europa rămâne semnificativ în urma Regatului Unit, a Israelului și chiar a SUA, în vaccinarea populației sale. Și, deși vaccinarea împotriva coronavirusului nu este o cursă de viteză, este un maraton, întârzieri suplimentare vor atrage un număr mare de vieți și mijloace de trai din Europa în mai multe probleme.
Cine este vinovat pentru acest eșec? Potrivit Comisiei, toți ceilalți, cu excepția puterii executive a UE.
Statele membre sunt de vină pentru faptul că nu au respectat pe deplin acordul pentru achiziționarea centrală a vaccinurilor și că au căutat să își diversifice stocurile cu vaccinurile rusești; țări terțe pentru promovarea „naționalismului vaccinului” și protecționismului atunci când își pun propriii cetățeni pe primul loc; producătorii de vaccinuri pentru vânzarea către cel mai înalt ofertant și pentru nerespectarea obligațiilor contractuale față de UE.
Cu toate acestea, indiferent de cine este de vină, rămâne faptul că Comisia nu a reușit să asigure aprovizionarea cu vaccinuri.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/coronavirus/opinion/eu-must-stop-fights-and-suspend-covid-19-vaccine-patents/