Anul 2020 a fost mai greu decât 2019. Asta arată un sondaj făcut public de către Asociația Sociologilor și Demografilor din țara noastră.
Jumătate dintre respondenți au spus că din cauza pandemiei de coronavirus, au întâmpinat mai multe dificultăți, iar veniturile mici nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar, fiind la limită cu cheltuielile lunare.
„Cum a fost anul 2020, în comparație cu cel precedent? Și iată observăm că circa o jumătate dintre respondenți au menționat că anul 2020 a fost mai greu decât 2019 și doar fiecare a 10-a persoană a spus că el a fost mai ușor. O treime îl consideră la fel ca și cel precedent și nu ne-au răspuns la această întrebare 5% dintre respondenți.” a menționat VICTOR MOCANU- președintele Asociației Sociologilor și Demografilor.
Autorii studiului spun că toate problemele sunt din cauza situației geo-politice din republică, care i-a influențat direct pe oameni și într-un final s-au răsfrânt asupra economiei.
„Analizând evenimentele pe care respondenții le menționează ca fiind cele mai importante, concluzionăm că ineficiența reformelor din țara noastră poate fi măsurată prin atitudinea populației privind rezultatele reformelor. Sărăcia, șomajul, migrația excesivă a populației, infrastructura socială precară. Problemele invocate de respondenți arată semne de disperare și apatie în societate. În Republica Moldova, factorii economici au dus la o diviziune a societății, au suprimat dezvoltarea agriculturii, industriei și producției de bunuri. Factorii economici nu au creat dezvoltarea afacerilor și creșterea nivelului de trai al populației.” a menționat VICTOR MOCANU- președintele Asociației Sociologilor și Demografilor.
Sondajul a fost realizat în perioada 8-23 ianuarie 2021 pe un eșantion de 1 153 de persoane din 87 de localități. Marja de eroare a studiului fiind de +/- 3 procente.