Aplicațiile de întâlniri și videoconferința ar putea fi monitorizate în noile reguli UE
Într-un singur schimb, Comisia este insistată dacă consideră că „aplicațiile de întâlnire”, precum Tinder, Bumble și OkCupid, fac parte din noile reguli. Răspunsul a fost...
Aplicațiile de ”date” (întâlniri) și instrumentele de videoconferință ar putea intra în sfera noilor eforturi ale UE de a monitoriza comunicările online, în încercarea de a elimina materialele de abuz sexual asupra copiilor, arată documentele interne obținute de EURACTIV.
Într-o serie de schimburi private între europarlamentari și serviciile Comisiei, executivul UE a încercat să clarifice o serie de îngrijorări legate de normele propuse care ar permite verificarea serviciilor de comunicații online pentru conținutul de abuz asupra copiilor.
În decembrie, codul de telecomunicații al UE a fost lărgit pentru a permite protecții în temeiul directivei ”ePrivacy” a blocului, ceea ce înseamnă că platformele și serviciile de mesagerie nu ar putea scana conținutul încărcat online pentru conținut potențial abuziv.
Cu toate acestea, în încercarea de a înăbuși răspândirea unui astfel de material online, Comisia a introdus o derogare provizorie de la aceste garanții, care ar permite din nou serviciilor de mesagerie online să monitorizeze anumite comunicări online.
Parlamentarii au solicitat Comisiei clarificări cu privire la exact ce servicii de mesagerie online ar putea intra sub incidența anumitor „servicii de comunicații electronice interpersonale independente de număr” (NI-ICS), care ar face obiectul derogării.
Într-un singur schimb, Comisia este insistată dacă consideră că „aplicațiile de întâlnire”, precum Tinder, Bumble și OkCupid, fac parte din noile reguli. Răspunsul a fost că, deși evaluările ar trebui făcute de la caz la caz, „caracteristicile de comunicații ale aplicațiilor de întâlniri pot constitui NI-ICS, cu excepția cazului în care acestea sunt doar caracteristici auxiliare”.
Mai mult, într-o altă lucrare din noiembrie anul trecut, Comisia este întrebată dacă „serviciile de videoconferință, inclusiv cele utilizate pentru consultații medicale” ar trebui să facă obiectul noilor măsuri. Instrumentele populare de videoconferință utilizate astăzi includ aplicații precum Skype și Zoom.
În timp ce Comisia a declarat că „în cele din urmă Curtea de Justiție va interpreta” domeniul de aplicare definit în textul final.
Executivul UE a mai declarat că „datele cu caracter personal prelucrate în cadrul derogării prevăzute de regulamentul propus trebuie să fie în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR)”.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/digital/news/dating-apps-and-videoconferencing-could-be-monitored-in-new-eu-data-rules/