Green Deal pune amprenta pe protecția culturilor din UE

Accentul sporit asupra durabilității în sectorul agroalimentar a văzut rebrandingul asociației de protecție a culturilor din UE și și-a extins mandatul pentru a cuprinde o abordare mai holistică a protecției plantelor.

 

Într-un interviu acordat EURACTIV, Géraldine Kutas, directorul general al noii lansate ”CropLife Europe”, cunoscută anterior ca Agenția Europeană de Protecție a Culturilor (ECPA), a declarat că această mișcare face parte dintr-un efort de a fi mai bine echipat pentru Green Deal (Acordul Verde).

 

„Deși acest lucru este în linia gândirii noastre pentru o vreme, Acordul Verde a accelerat această schimbare și a făcut clar nevoia unei abordări orizontale mai holiste”, a spus Kutas.

 

Subliniind că nu există o singură soluție de protecție a culturilor, Kutas a explicat că mișcarea a fost menită să aducă „toate instrumentele și soluțiile sub un singur acoperiș” pentru a răspunde cerințelor în schimbare rapidă din partea societății și a cadrelor politice în evoluție.

 

Dar, deși Comisia a stabilit o direcție clară de deplasare atât în ​​strategiile sale privind biodiversitatea, cât și în strategia de fermă, rămân întrebări cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare aceste ambiții.

 

„Credem că producerea suficientă de alimente în mod durabil nu poate fi realizată prin simpla reducere a disponibilității soluțiilor pentru fermieri. În schimb, trebuie să accelerăm dezvoltarea de soluții noi, mai bune și practici agricole îmbunătățite, care utilizează mai multe tehnologii pentru a produce hrana noastră în timp ce folosim mai puține resurse”, a spus ea.

 

„Nu puteți lăsa fermierii fără instrumente – trebuie să existe o înlocuire”, a subliniat ea, adăugând că aceste înlocuiri nu sunt niciodată o înlocuire directă (de oameni).

 

Pe lângă pesticidele convenționale, CropLife Europe va include acum instrumente pentru a utiliza mai bine pesticidele disponibile în prezent, precum agricultura digitală și de precizie, precum și biotehnologia plantelor și biopesticidele pentru a oferi instrumente alternative.

 

Cu toate acestea, ea a avertizat că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, subliniind faptul că timpul mediu pentru lansarea unui nou produs pe piață este de 11 ani, ceea ce ne duce cu mult peste obiectivul pentru 2030.

 

Prin urmare, ea a subliniat necesitatea de a accelera procesul de autorizare a produselor fitosanitare cu profil de risc mai scăzut, cum ar fi biopesticidele.

 

Kutas a adăugat că speră că acceptarea biotehnologiei în sectorul sănătății, de exemplu în crearea de vaccinuri, se poate revărsa în sectorul agricol.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/green-deal-makes-its-mark-on-eu-crop-protection-sector/