Critici aduse OMS pentru acțiuni insuficiente în pandemie

Un comitet independent a declarat luni că oficialii chinezi ar fi putut aplica măsuri de sănătate publică mai puternice în ianuarie pentru a stopa focarul inițial COVID-19 și a criticat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru că nu a declarat o urgență internațională până pe 30 ianuarie.

 

Experții care au analizat gestionarea globală a pandemiei, în frunte cu fostul prim-ministru neozeelandez Helen Clark și fostul președinte liberian Ellen Johnson Sirleaf, au solicitat reforme la agenția Națiunilor Unite din Geneva. Expertul Mike Ryan a declarat că decesele globale cauzate de COVID-19 ar trebui să depășească 100.000 pe săptămână „foarte curând”.

 

„Ceea ce este clar pentru comitet este că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate cu mai multă forță de către autoritățile locale și naționale de sănătate din China în ianuarie”, spune Mike Ryan în raport, referindu-se la izbucnirea inițială a noii boli în orașul central Wuhan, în provincia Hubei.

 

Pe măsură ce au apărut dovezi ale transmiterii de la om la om, „în prea multe țări, acest semnal a fost ignorat”, a adăugat acesta.

 

Mai exact, s-a întrebat de ce Comitetul de urgență al OMS nu s-a întrunit până în a treia săptămână a lunii ianuarie și nu a declarat o urgență internațională până la a doua sa reuniune din 30 ianuarie.

 

„Deși termenul de pandemie nu este nici folosit, nici definit în Regulamentul internațional de sănătate (2005), utilizarea acestuia servește pentru a concentra atenția asupra gravității unui eveniment de sănătate. OMS a folosit termenul până la 11 martie ”.

 

„Sistemul global de alertă pandemică nu este adecvat scopului”, a spus Mike Ryan. „Organizația Mondială a Sănătății a fost insuficientă pentru a face treaba”.

 

Sub președintele Donald Trump, Statele Unite au acuzat OMS că este „centrat pe China”, lucru negat de agenția OMS. Țările europene conduse de Franța și Germania au făcut eforturi pentru soluționarea deficiențelor OMS în ceea ce privește finanțarea, guvernanța și competențele legale.

 

Grupul a cerut o „resetare globală” și a spus că va face recomandări într-un raport final către miniștrii sănătății din 194 de state membre ale OMS în luna mai.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who-panel/independent-pandemic-review-panel-critical-of-china-who-delays-idUSKBN29N1V1