Vânzările cărnii de pasăre pe piața internă au scăzut drastic în ultimul an din cauza secetei și a pandemiei.
În 2020 acest aliment s-a vândut cu 30 la sută mai puțin decât în 2019.
Totuși, la mijlocul lunii decembrie, anul trecut și până astăzi s-a observat o ușoară creștere, motivul fiind sărbătorile de iarnă, spune Președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova, Eugen Voinițchi, scrie agroexpert.md.
Coronavirusul a provocat dificultăți grave în toate domeniile, au avut de suferit fermierii, transportatorii de mărfuri. Problemele nu i-au ocolit nici pe avicultori.
Comercializarea merge prost, asta deoarece carnea nu este solicitată în această perioadă, dar și oamenii ar avea mai puțini bani decât până acum.
“Motivul este pandemia dar și faptul că nu au avut loc evenimente, școlile au fost închise, vorbim aici despre cele mai importante locuri unde se vindea carnea. Asta înseamnă că s-a micșorat consumul intern. Începând cu luna martie s-au început scăderile și au ținut același ritm până în august”, argumentează Eugen Voinițchi, Președintele APAM.
Pe de altă parte, au crescut importurile cărnii de pasăre. Eugen Voinițchi are și o explicație pentru acest fenomen.
S-a redus consumul în țările vecine, respectiv a scăzut și prețul, de aici rezultă supraproducerea în Ucraina.
Seceta de anul trecut a provocat o lipsă de roadă fără precedent pentru țara noastră.
Se estimează că peste câteva luni nu va mai ajunge nici măcar hrană pentru animale, iar prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare. Cât despre costuri, ele au rămas aceleași, mai spune Eugen Voinițchi.