Viticultorii nu-și pot comercializa strugurii
Anul 2020 a fost unul dificil pentru producătorii strugurilor de masa din Moldova, iar problemele continuă și acum. Fermierii n-au unde să-și vândă marfa și sunt nevoiți să o păstreze în depozitele frigorifice.
Nicolae Bortă din raionul Ialoveni crește de 20 de ani struguri de masa pe o suprafață de trei hectare. Agricultorul și-a construit recent un frigider, unde ține poama mai multor viticultori.
„Frigiderul a avut 600 de tone, dintre care am mai rămas cu 20 de tone. Este marfă care până la ploaie este bună și avem nădejde să o realizăm mai ieftin, dar o să plece. Avem și mai slăbuță că după ce au fost ploile, nu știm cât s-a realiza și când se va realiza.” a menționat NICOLAE BORTA- proprietar de depozit frigorific.
Proprietarul depozitului frigorific spune că fermierii se plâng de lipsa interesului pentru struguri atât pe piața locală, cât și pe cea externă. Totuși, Nicolae recunoaște că acest fapt se datorează calității necorespunzătoare a producției, care nu poate fi acceptată peste hotare.
„Asta este a unui domn, care a colectat mai bine, iar asta după ploi, iată că se vede cum e colectată după ploi. Iată calitatea bună, când omul a colectat-o până la ploaie, iar asta după ploaie. Asta numai la vin poate să meargă, altceva nu poți face cu ea. La așa struguri mai frumoși tot cererea este mai mica, dar la așa poamă nici nu se discută, așa poamă eu cred că realizare nu are.” a menționat NICOLAE BORTA- proprietar de depozit frigorific.
Pe Alexandru l-am surprins analizând minuțios strugurii pe care ar vrea sâ-i cumpere și să-i exporte. El menționează că din cauza calității mai proaste și cererea este mai mică. Pandemia a afectat puterea de cumpărare, dar și posibilitatea de a a-i transporta în străinătate.
„Voi credeți că așa se exportă? Te-ai încărcat pur și simplu și ai plecat? Acestea sunt lucruri foarte importante și cheltuielile sunt foarte mari. Lumea nu înțelege, el pune un strugure cu trei bobițe pe el și vrea 14 lei. Eu acum dimineața vin de la frigider. Eu i-am ridicat un strugure și îi spun că aceasta este poamă de 14 lei? S-au uitat unul la altul și au tăcut.” a spus un cumpărător.
„Cumpărătorul când vine, el spune că piața vrea poamă mășcată. Anul acestă poamă mășcată cum vor cumpărătorii noi nu avem. Am în vedere că la noi este medie și mai măruntă, mășcată, mășcată cum vrea piața noi nu avem. Se realizează aici la piață puțin, dar tot ce este bun se duce, iar ce e mai slăbuț nu știm ce să facem cu ea.” a menționat NICOLAE BORTA- proprietar de depozit frigorific.
Potrivit datelor, în 2020, Republica Moldova a produs aproximativ 70 de mii de tone de struguri – o recoltă cu circa 40 la sută mai mică decât în 2019, când roada a fost de 110 mi de tone.