Producătorii nu pot vinde strugurii
Sezonul 2020-2021 a fost dificil pentru producătorii strugurilor de masă. Din cauza secetei calitatea acestora a avut de suferit.
De aceea, momentan producția nu poate fi comercializată.
Fermierii se plâng că interesul pentru struguri este redus atât pe piața locală, cât și pe cea străină, scrie agroexpert.md.
„Exportul de struguri nu este blocat. Astăzi am achiziționat struguri de calitate, soiul Moldova care urmează a fi comercializați pe piața României și Poloniei. Din păcate, anul acesta avem probleme mari legate de calitate, 90% din strugurii depozitați în frigidere sunt de calitate proastă”, declară Adrian Căldare, exportator de fructe.
Specialiștii în marketingul fructelor afirmă că Moldova a rămas în urmă în ceea ce privește asortimentul și tehnologiile de producere a strugurilor de masă.
„Vorbind despre producția strugurilor de masă, consider că am rămas mult în urmă, în primul rând, din punct de vedere al asortimentului. Soirile produse în cantități comerciale în Moldova nu au caracteristicile de bază cerute de consumatori la ziua de azi: aspect care să inspire prospețime, ciorchine verde, bobițe mari, uniforme, lipsa semințelor, structură fermă, cărnoasă”, menționează Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct.
Cei mai mulți dintre agricultori aplică practicile de producere care poate sunt bune pentru strugurii de vin, dar nu și pentru cei de masă: sistemul de creștere a butucilor, tratările și numărul acestora, lucrările de normare a încărcăturii pe rod.
Astfel, în anii cu condiții meteorologice nefavorabile nu poate fi obținută nici calitatea care i-ar satisface măcar pe consumatorii noștri.
„Vedem cu toții că chiar și în rețelele locale strugurii de import se vând, iar cei autohtoni rămân pe raft, chiar dacă diferența de preț este una enormă. Competitivitatea nu însemnă, doar preț rezonabil, dar și calitate acceptabilă, iar atunci când nu ești competitiv pe piața de acasă, nu ai cum să fii competitiv nici la export. De asta, o parte din rețelele de peste hotare, observând calitatea strugurilor moldovenești din acest an, nici nu doresc măcar să-i listeze în asortimentul propus spre vânzare”, a spus Adrian Cojocaru.
În anul 2020, Moldova a produs aproape 70 de mii de tone de struguri, mai puțin cu circa 40 la sută decât în 2019.