Mai puțină apă pentru mai mult orez

O companie israeliană a dezvoltat un sistem de irigare prin picurare, pentru cultivarea orezului, ca să înlocuiască metoda veche de ”inundare” a solului.  Chiar dacă datorită procedeelor de altădată, generații întregi au fost alimentate cu orez, nu s-a ținut cont de efectele negative asupra mediului înconjurător.

 

Și asta în condițiile în care, orezul este hrana de bază pentru mai mult de jumătate din populația globală, iar pentru creștere se utilizează până la 40 la sută din apa dulce a lumii. De asemenea, una dintre consecințe este și producerea de 10 la sută din emisiile de metan de gaze cu efect de seră, potrivit ONU.

 

Întreprinderea Netafim vine însă cu o tehnologie pilot în domeniul irigării prin picurare pentru 1.000 de hectare de orez în diverse regiuni din Europa și sudul Asiei.

 

Specialiștii spun că a fost nevoie de un deceniu pentru crearea acestei scheme de plantare, fertilizare și udare a orezului.

 

Condițiile inovative de cultivare înseamnă și zero emisii de metan. Noul sistem este binevenit mai ales că cererea de orez ar putea crește cu 25 la sută până în 2050.

 

Irigarea prin picurare înregistrează deja rezultate impresionante, dublând productivitatea apei, fiind obținută și o cantitate mai mare de cereale.

 

Totuși, dezvoltatorii avertizează că investițiile pentru țevi, pompe și filtre ar putea fi costisitoare pentru fermierii care și așa au profituri scăzute.

 

Sursa informație: https://www.reuters.com/article/climate-change-agriculture/drip-irrigation-emerges-to-solve-rice-paddy-problem-idUSKBN28P0MU