Impactul oamenilor și al agenților economici asupra mediului devine cu fiecare an tot mai simțitor și imposibil de ignorat. Multe dintre țările dezvoltate au pus această problemă în lista priorităților naționale.
„Moldova se confruntă cu o dublă problemă de dezvoltare. Pe de o parte, avem o economie slabă, cu un nivel insuficient de industrializare. Pe de altă parte, există presiuni majore asupra mediului, cauzate de managementul ineficient al resurselor naturale și a mediului în general. În acest context, se impune o nouă abordare asupra problemelor de mediu, acestea trebuie să devină o prioritate reală pentru guvernare, și să nu fie tratate separat sau în contradicție cu obiectivele economice”, a declarat directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.
Deși Republica Moldova se confruntă cu dificultăți ecologice majore, investițiile pe care statul le face în prezent pentru protecția naturii sunt totuși insuficiente.
„În Republica Moldova, încasările din taxele de mediu nu contribuie semnificativ la rezolvarea problemelor. Pe de altă parte, cheltuielile de mediu sunt repartizate disproporționat. Un exemplu ar fi că se fac investiții foarte puține în stațiile de epurare sau faptul că în anumiți ani practic nu avem cheltuieli pentru biodiversitate”, a relatat Alexandru Fală, director de program „Expert-Grup”.
Anul trecut, încasările din taxe de la bugetul de stat au fost de 4,9 miliarde de lei sau 2,3 la sută din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile au fost de doar 200 de milioane de lei, ceea ce constituie 0,1 la sută din PIB.
În Europa, Moldova are cele mai scăzute alocări bănești în mediu, raportate la PIB.