„Smellicopter”: drona detectoare de mirosuri

Cu puterea natura nu te pui! Dar nu este și cazul unor ingineri de la Universitatea din Washington care în loc să inventeze tehnologii noi, au folosit antenele unor molii vii pentru detectarea diferitor mirosuri. Și asta datorită prezenței senzorilor puternici din structura organului olfactiv al insectelor. Proiectul a fost denumit „Smellicopter”.

 

Antenele biologice au fost montate pe platforma unei drone mici, care poate identifica substanțe toxice, explozive sau chimice precum scurgerile de gaze. În urma testelor, s-a demonstrat că molia-mașină a funcționat mai bine decât niște senzori tradiționali și a transmis semnale rapide și fiabile.

 

Dispozitivul mai are capacitatea de a ocoli orice obstacole în timpul zborului. Astfel, prototipul ar putea însemna o fuziune reușită dintre natură și igeniozitatea artificială, iar printre potențialii clienți s-ar putea regăsi companiile din industria grea sau armata.

 

Sursa informației: https://techcrunch.com/2020/12/07/this-tiny-drone-uses-an-actual-moth-antenna-to-sniff-out-target-chemicals/