Se dezvoltă afacerile cu lavandă
Sectorul horticol din Moldova a cunoscut atât ascensiuni, cât și coborâșuri. Pe timpuri, plantațiile imense de lavandă au avut un rol important în dezvoltarea economiei. Conform datelor oficiale, în anii 1970-1990 suprafețele cu levănțică erau de 5 mii de hectare, timp de două decenii, s-au redus până la circa o mie.
”Lavanda face parte din grupa plantelor etero-oleaginoase, foarte solicitată în vremurile noastre aride. Este una dintre culturile care reacționează foarte bine la lipsa umidității. Acest domeniu are o dezvoltare dinamică. Cu doar ceva timp în urmă, erau 2-3 gospodării care aveau plantații de lavandă, iar în prezent aproape în orice raion sunt terenuri de levănțică”, spune administratorul Companiei, Alexei Berezneac.
Înainte, puțini cunoșteau secretele producției, acum sectorul plantelor aromatice crește, iar piața devine tot mai mare.
”În anul 2018, am fondat pepiniera. Am început cu sădirea pe terenul-mamă, iar în acest an am obținut certificatul de calitate. În prezent, suntem oficial producători de material săditor. Pepiniera are aproape două hectare, iar acum plantăm pe terenul propriu, iar surplusul îl vindem doritorilor de plantații de lavandă”, mai povestește acesta.
Dacă doriți să investiți într-o afacere cu miros de lavandă, aflați care sunt etapele de fondare a unei plantații.
”În spatele meu, vedeți procesul de sădire a plantațiilor tinere de lavandă. Înainte de plantare, pregătim terenul. Acestui aspect îi acordăm o atenție majoră, deoarece pregătirea corectă a solului este garantul succesului. Apoi, începem sădirea lavandei, fie că este vorba de toamna-târziu, o perioadă importantă, fie că este primăvara devreme. Ne străduim să facem lucrările mecanizat. În caz contrar, ne-ar lua mult timp și efort. Chiar acum se desfășoară sădirea plantelor. Timpul de afară este favorabil”, menționează Alexei Berezneac.
În funcție de specia pe care vreți s-o cultivați, trebuie să alegeți și materialul săditor.
”Pe plantațiile noastre, creștem, în primul rând, soiuri moldovenești, moldoveanca 4 și k 90, ultimul fiind un soi vechi, popular. Moldoveanca 4 este un soi relativ tânăr, creat de către Institutul de Genetică. Soiul moldoveanca este mult mai productiv, noi cercetăm aceste soiuri, le analizăm și le comparăm. De asemenea, sunt prezente și patru soiuri europene de levănțică, pe care le aclimatizăm și vedem care sunt avantajele lor față de cele autohtone”, specifică producătorul.
Lavanda este o plantă cu germinarea foarte lentă, procesul poate dura între 12 și 21 de zile. Soluția optimă este să procurați un material săditor gata crescut.
”Pepiniera noastră este constituită din câteva teritorii. Primul este terenul-mamă, iar al doilea teren este pentru înrădăcinarea materialului săditor. În acest an, am obținut un răsad foarte bun, cu un sistem rădăcinos bine dezvoltat. Aici avem două soiuri: K 90 și moldoveanca. În spatele meu, vedeți procesul de pregătire a puieților. Plantele le creștem pentru suplinirea terenurilor proprii, dar și vindem fermierilor care doresc să fondeze plantații tinere”, mai menționează Alexei Berezneac.
Compania crește un material săditor de calitate înaltă, iar datorită respectării tehnologiei, rezultatul este pe măsura așteptărilor.