Deutsche Bank crede în creșterea economică, dar există două riscuri
Deutsche Bank și-a îmbunătățit perspectivele de creștere globală pentru 2021, dar a avertizat că două riscuri cheie ar putea să împiedice recuperarea economică din criza coronavirusului.
Deutsche Bank și-a îmbunătățit perspectivele de creștere globală pentru 2021, dar a avertizat că două riscuri cheie ar putea să împiedice recuperarea economică din criza coronavirusului.
În ultimul raport al băncii, intitulat „Speranță la orizont”, cercetătorii Deutsche Bank și-au actualizat prezicerile precedente, datorită știrilor „incredibil de pozitive”, despre vaccinul coronavirus, de la giganții farmaceutici Pfizer, Moderna și AstraZeneca care au spus că candidații la vaccin au fost extrem de eficienți, în prevenirea Covid-19.
„Cu rate de eficacitate, peste așteptările inițiale, acest lucru deschide posibilitatea unei reveniri mult mai rapide la normal decât se anticipase cu doar o lună în urmă”, a remarcat economistul șef al grupului Deutsche Bank, David Folkerts-Landau.
Cu un vaccin la orizont, Deutsche Bank a declarat că „este probabil ca PIB-ul global (produsul intern brut) să revină la nivelurile sale de pre-virus în al doilea trimestru al anului viitor”.
În opinia acestora, PIB-ul global se va contracta cu 3,7% în 2020, economia SUA micșorându-se cu 3,6%, zona euro observând o contracție de 7,4%, iar China în creștere cu 2,2%.
În 2021, Deutsche Bank prognozează că economia SUA va crește cu 4%, economia zonei euro va reveni cu 5,6%, iar economia Chinei va câștiga 9,5%.
DOUĂ RISCURI CHEIE:
Primul risc sunt provocările care vin odată cu iarna și posibilele întârzieri în producția, distribuția și acceptarea vaccinului de către public, având în vedere creșterea mișcărilor anti-vaccinare și dezinformarea din ultimii ani.
Deutsche Bank se așteaptă ca vaccinarea pe scară largă să înceapă până în primul trimestru al anului 2021, în economiile avansate și apoi să continue mai mult în al doilea trimestru. Totuși, se spune, „marea necunoscută este dacă populația va accepta vaccinarea și dacă vaccinul poate fi obligatoriu”.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat deja, în 2019, că ezitarea vaccinului este una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății globale.
Al doilea risc, provine din posibile perturbări financiare, dat fiind că „băncile centrale și autoritățile fiscale au întreprins acțiuni agresive, în special în SUA și Europa”, pentru a contracara criza economică cauzată de pandemie.
„Vedem un risc din ce în ce mai mare de perturbare financiară pe drum, care rezultă din supraevaluarea activelor și a nivelurilor crescătoare de datorii, conduse de extremele necesare, la care s-au axat stimulentele politicii monetare și fiscale”, au spus cercetătorii.
Sursa informației: https://www.cnbc.com/2020/11/26/deutsche-bank-bullish-about-a-global-economic-recovery-in-2021.html