Europa se confruntă cu un excedent de carne de porc în condiţiile în care coronavirusul şi pesta porcină africană au redus vânzările, ceea ce face ca preţurile să scadă, susţine Bloomberg.
Germania, cel mai mare producător din UE, a fost exclusă de pe o serie de pieţe importante din Asia după ce în septembrie au apărut cazuri de pestă porcină africană la mistreţi.
Acest lucru înseamnă că există un surplus al producției pe continent. Din cauza ultimelor restricţii impuse în contextul Covid-19, restaurantele au început să comercializeze mai puţini cârnați și şniţele, transmite Agerpres.
Costul cărnii de porc în Germania este cu peste 40% mai mic decât în luna martie, iar carcasele sunt cele mai ieftine de după 2016.
Chiar dacă alţi producători europeni profită de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din multe ţări se confruntă cu interdicții la export.
Încetinirile provocate de pandemie au contribuit şi ele la acumularea a sute de mii de animale nevândute în fermele din Germania.
Potrivit datelor, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare cap, iar unele exploataţii ar putea da faliment fără ajutorul de urgenţă al Guvernului.
Analiștii spun că deşi China „absoarbe cantităţi uriaşe, nu este suficient pentru a susţine preţurile”.
Este posibil ca vânzările să îşi revină după ridicarea măsurilor şi redeschiderea restaurantelor. Cererea pentru exporturi în Asia rămâne una mare.
Departamentul american al Agriculturii prognozează că în 2021 consumul de carne de porc în UE va creşte, după ce, în acest an a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.