„Atacul tsunami al datoriei”: coronavirusul împinge datoria globală

Criza coronavirusului a împins nivelul datoriilor globale la un nou maxim de peste 272 trilioane de dolari, în al treilea trimestru, a declarat Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFF),  avertizând despre „atacul tsunami al datoriei”.

Criza coronavirusului a împins nivelul datoriilor globale la un nou maxim de peste 272 trilioane de dolari, în al treilea trimestru, a declarat Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFF),  avertizând despre „atacul tsunami al datoriei”.

Institutul a declarat că datoria globală va bate noi recorduri în următoarele luni pentru a ajunge la 277 trilioane de dolari până la sfârșitul anului. Aceasta ar reprezenta un raport datorie / PIB de 365%.

Aceasta vine după ce guvernele din întreaga lume și-au intensificat sprijinul pentru companii și cetățeni în fața unei pandemii globale, care a dus la răspândirea ordinelor de ședere la domiciliu. De asemenea, companiile au trebuit să caute finanțare alternativă, întrucât activitatea sa oprit în urma Covid-19. Ambele evenimente s-au tradus prin împrumuturi mai mari și prin urmare, mai multă îndatorare.

„Încurajat de o creștere accentuată a împrumuturilor guvernamentale și corporative pe măsură ce pandemia Covid-19 continuă, sarcina datoriei globale a crescut cu 15 trilioane de dolari în primele trei trimestre ale anului 2020 și acum depășește 272 trilioane de dolari”, a declarat IIF în ultimul său raport, ”Global Debt Monitor”.

În rândul națiunilor avansate, datoria a crescut peste 432% din PIB în al treilea trimestru, o creștere de 50 de puncte procentuale față de 2019. Statele Unite, care au implementat unul dintre cele mai mari pachete de stimulare din lume, au reprezentat aproape jumătate din această creștere.

În zona euro, acțiunile guvernamentale au condus la o creștere a datoriei publice de 1,5 trilioane de dolari în aceeași perioadă, pentru a ajunge la 53 de trilioane de dolari. Acest lucru este încă sub nivelul de 55 trilioane de dolari al regiunii, înregistrat în al doilea trimestru al anului 2014, când regiunea se confrunta cu criza datoriilor suverane.

Nivelurile mai mari ale datoriilor pun guvernele, companiile și gospodăriile la un risc mai mare în timpul recesiunii economice, deoarece acestea sunt obligate să deservească această datorie.

Sursa informației: https://www.cnbc.com/2020/11/19/coronavirus-drives-global-debt-to-a-new-record-high.html