Carantina ar putea fi evitată și ar trebui să fie „o soluție de ultimă instanță”, dacă toți ar purta mască medicinală, a declarat Hans Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății în Europa.
Acesta, totuși, nu este un remediu universal și că este nevoie de respectat și celelalte reguli de protecție.
Sute de milioane trăiesc în izilare, iar această măsură dură necesită suport economic din partea statului, duce la pierderea locurilor de muncă, perturbarea serviciilor de sănătate, provoacă afecțiuni mentale, abuz de substanțe periculoase și violență domestică.
Kluge a avertizat și asupra impactului negativ în cazul ridicării bruște a restricțiilor, spunând că acestea ar trebui relaxate gradual.
Țările europene încă se confruntă cu un număr mare de infectări și decedați. Italia a înregistrat miercuri 753 de morți, iar Polonia – 637, ceea ce constituie un anti-record.
Săptămâna trecută au murit peste 29.000 de oameni în Europa, o victimă la fiecare 17 secunde. Cifra mare de cazuri începe să copleșească sistemele de sănătate.
Franța este de zece zile la 95% din capacitate în ceea ce privește zona de terapie intensivă, și Elveția la fel.
Directorul OMS a relatat că actualele restricții pe continent au redus numărul de îmbolnăviri săptămânale, de la 2 milioane la 1,8 milioane.
„Este un semnal slab, însă este totuși un semnal”, a spus Kluge, iar veștile bune legate de cele două vaccinuri reprezintă „un nou orizont”.
„Deși ele nu vor opri complet COVID-19 și nu ne vor răspunde la toate întrebările, reprezintă o mare speranță în lupta cu acest virus”, a mai afirmat Hans Kluge.
Totodată, el a atenționat că distribuirea preparatelor biologice va fi limitată, în special la început.
„Știm că vaccinul va veni prea târziu pentru această iarnă, așa că trebuie să fim uniți și să implementăm măsurile pe termen lung, care știm că funcționează”, a mai menționat directorul Organizației Mondiale a Sănătății.