RCEP: țările din Asia-Pacific formează cel mai mare bloc comercial din lume

Cincisprezece țări au format cel mai mare bloc comercial din lume, acoperind aproape o treime din economia globală.

Cincisprezece țări au format cel mai mare bloc comercial din lume, acoperind aproape o treime din economia globală.

Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP), este alcătuit din 10 țări din Asia de Sud-Est, precum și Coreea de Sud, China, Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Pactul este văzut ca o prelungire a influenței Chinei în regiune. Acordul exclude SUA, care s-a retras dintr-un pact comercial Asia-Pacific rival în 2017. Președintele Donald Trump și-a scos țara din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) la scurt timp după preluarea mandatului.

Negocierile cu privire la noul acord RCEP au început în 2012 și au fost semnate în cele din urmă duminică, pe marginea unei reuniuni a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

De ce este important?

RCEP nu este la fel de comprehensiv și nu reduce tarifele la fel de profund ca succesorul TPP (Parteneriatul trans-Pacific). Dar mulți analiști consideră că dimensiunea simplă a RCEP o face mai semnificativă.

„Componența sa include un grup mai mare de națiuni, care reflectă în special calitatea de membru al Chinei, ceea ce crește considerabil produsul intern brut total (PIB) al membrilor RCEP”, potrivit Rajiv Biswas, economist șef Asia Pacific pentru firma de analiști IHS Markit.

În timp ce China are deja o serie de acorduri comerciale bilaterale, aceasta este prima dată când a semnat un pact comercial regional multilateral.

De ce vor membrii această afacere?

Pentru început, liderii speră că pactul va contribui la stimularea recuperării după pandemia de coronavirus.

„În condițiile globale actuale, faptul că RCEP a fost semnat după opt ani de negocieri aduce o rază de lumină și speranță în mijlocul norilor”, a declarat premierul chinez Li Keqiang. Pe termen mai lung, domnul Li a descris acordul drept „o victorie a multilateralismului și a liberului schimb”.

India a făcut, de asemenea, parte din negocieri, dar a renunțat anul trecut la îngrijorarea că tarifele mai mici ar putea afecta producătorii locali. Semnatarii acordului au declarat că ușa a rămas deschisă pentru ca India să se alăture în viitor. Membrii RCEP alcătuiesc aproape o treime din populația lumii și reprezintă 29% din produsele interne brute globale.

Noul bloc de liber schimb va fi mai mare decât Acordul SUA-Mexic-Canada și Uniunea Europeană.

 

Ce va face RCEP?

Se preconizează că RCEP va elimina o serie de tarife, la importuri, în termen de 20 de ani.

De asemenea, include dispoziții privind proprietatea intelectuală, telecomunicațiile, serviciile financiare, comerțul electronic și serviciile profesionale. Dar este posibil ca noile „reguli de origine”, care definesc oficial de unde provine un produs, să aibă cel mai mare impact.

Deja multe state membre au acorduri de liber schimb (ALS), între ele, dar există limitări. „ALS-urile existente pot fi foarte complicate de utilizat în comparație cu RCEP”, a spus Deborah Elms de la Asian Trade Center. Companiile cu lanțuri de aprovizionare la nivel mondial s-ar putea confrunta cu tarife chiar și în cadrul unui ALS, deoarece produsele lor conțin componente fabricate în altă parte. Un produs fabricat în Indonezia, care conține piese australiene, de exemplu, ar putea fi supus tarifelor în altă parte a zonei de liber schimb ASEAN.

Conform RCEP, părțile din orice țară membră ar fi tratate în mod egal, ceea ce ar putea oferi companiilor din țările RCEP un stimulent pentru a căuta furnizori în regiunea comercială.

Cine poate beneficia?

Institutul Peterson, pentru economie internațională, estimează că acordul ar putea crește venitul național global cu 186 miliarde de dolari anual până în 2030 și ar putea adăuga 0,2% la economia statelor sale membre.

Cu toate acestea, unii analiști consideră că acordul va beneficia probabil China, Japonia și Coreea de Sud mai mult decât alte state membre. „Beneficiile economice ale acordului ar putea fi marginale doar pentru Asia de Sud-Est, dar există unele dinamici comerciale și tarifare interesante de urmărit pentru Asia de Nord-Est”, a spus Nick Marro la Economist Intelligence Unit (EIU).

Sursă informație: https://www.bbc.com/news/world-asia-54949260