Milioane de lei pentru reabilitarea gimnaziului din Flămânzeni

Reparație de milioane la gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei.

Costul total al lucrărilor se ridică la 17 milioane de lei, relatează nordnews.md.

De aproape treizeci de ani, în instituția în care învață 300 de elevi până acum nu au fost efectuate lucrări de reparație capitală. Tavanele curg, iar pereții sunt plini de mucegai.

”Acoperișul este într-o stare foarte rea, din cauza pereților, căldura este mai puțină în instituție și geamurile sunt de o calitate mai rea” , spune Lilia Cumpătă, director, gimnaziului „Iurie Boghiu”.

În prezent, copiii nu au acces la apă caldă. Conform proiectului, școala va fi racordată la sistemul de apă și canalizare, iar în curte va fi construită și o stație de epurare. La fiecare etaj, vor fi amenajate blocuri sanitare moderne.

”Vom beneficia de condiții mai bune în instituție. Suntem bucuroși și mândri că vom avea un edificiu renovat energetic. Mulțumim tuturor partenerilor implicați în inițierea proiectului finanțat de Uniunea Europeană.”

”Lucrările deja au început și suntem foarte fericiți că vom avea o școală izolată termic. La finele proiectului, așteptăm să avem condiții mai bune, mai favorabile pentru noi, pentru elevi.”

Și cantina va fi renovată și dotată în corespundere cu standardele europene.

”Cuptor cu inducție, vom avea o mașina de spălat vesela, vom avea un tocător de legume, fructe, sperăm că va fi bine. Mâncarea va fi mai sănătoasă, se va prepara la aburi, vom face și copturi pentru copii și va fi o alimentație sănătoasă”, zice  Tatiana Cobjila, bucătăreasă.

Momentan, plafonul în sala de educație fizică curge și este gata să cadă. După reparație, acesta va arăta cu totul altfel.

”Va fi iluminată sala, după cum vedeți este într-o stare nu prea utilă. Se face încălzirea din exterior ce le va permite elevilor să fie într-un echipament destul de accesibil pentru lecțiile de educație fizică”, menționează  Vladimir Copacinschii, profesor de educație fizică.

În cadrul proiectului, vor fi montate și sisteme noi de ventilare.

”Lucrările din sistema de ventilare vor face să avem un aer mai calitativ în sălile de clasă, iluminarea va fi la un nivel mult mai înalt, de asemenea, și iluminarea naturală pentru că geamurile vor fi dotate cu niște scuturi speciale care vor opri o parte din radiația dăunătoare” , relatează Sergiu Reșetnic, profesor de fizică și chimie.

Lucrările de construcție au demarat acum câteva zile. Muncitorii izolează termic tavanele în subsolurile, după care vor demonta acoperișul.

”Scopul este de a opri pătrunderea aerului rece în încăperile de la parter și la etajele superioare”, afirmă  Ignat Boris, șef de șantier.

Pentru încălzirea blocului, într-un sezon, se achită în jur de 250 de mii de lei. Și cheltuielile pentru lumină sunt exagerate. De aceea, vor fi instalate panouri solare pentru a se economisi curentul electric.

”În prezent, se consumă foarte mult pentru energia termică, aproximativ 50 de mii de lei pe lună și energie electrică aproximativ 9 mii de lei pe lună și, desigur, sperăm la o eficientizare a energiei electrice și termice. Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, se va reduce, potrivit estimărilor, consumul anual de energie cu aproximativ 552 MW/h, iar emisiile anuale normate de CO2 cu 118 tone”, mai spune  Lilia Cumpătă, director, gimnaziului „Iurie Boghiu”.

Părinții sunt mulțumiți, în sfârșit, copiii lor o să aibă condiții bune pentru studii.

”Suntem bucuroși, pentru că la noi în școală se implementează un așa proiect. Ne pare bine că copiii noștri vor beneficia de condiții adecvate.”

Programul de reabilitare a gimnaziului din Flămânzeni este finanțat de UE prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Un proiect similar urmează să fie realizat și la un liceu din Bălți.

”Avem două proiecte pe eficiență energetică în clădirile publice. Este vorba despre liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți și gimnaziul „Iurie Boghiu” din Sângerei. Acolo deja lucrările sunt în toi, compania a fost contractată”, relatează Maria Prisăcari, director ADR Nord.

Se estimează că instituțiile de învățământ vor fi date în exploatare până la sfârșitul anului 2021.