Dronele modificate – prezic mai bine erupțiile vulcanice
Muntele Sf. Elena, Vezuviu, Krakatoa: istoria este plină de erupții vulcanice care au luat oamenii prin surprindere și au provocat pagube devastatoare. Cu ajutorul dronelor, o echipă internațională de oameni, de știință, din SUA și alte șapte țări spun că au dezvoltat un sistem pentru a prezice mai bine când va erupe un vulcan activ.
În mai 2019, proiectul ”Above Project” a călătorit în Papua Noua Guinee, pentru a vizita vulcanul Manam al insulei. Au adus cu ei drone precum DJI Phantom, modificându-le cu componente precum senzori de miniatură și spectrometre. De la o distanță sigură de aproape 6 km distanță, echipa ”Above Project” a pilotat dronele lângă gurile de aerisire active, de pe suprafața vulcanului, colectând probe și măsurători pe parcurs.
Aceste date au permis echipei să calculeze raportul de sulf și dioxid de carbon pe care vulcanul îl emana, despre care se spune că este esențial pentru a determina cât de probabil este să apară o erupție. Mai mult, echipa ”Above Project” spune că datele pe care le-au adunat vor ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care vulcanii contribuie la ciclul global al carbonului, ceea ce va spori înțelegerea noastră asupra schimbărilor climatice.
Echipa ”Above Project” și-a publicat concluziile în jurnalul ”Frontiers in Robotics și AI”. Profesorul Alessandro Aiuppa, unul dintre coautorii raportului, a descris munca pe care echipa ”Above Project” a făcut-o ca „un adevărat progres în domeniul nostru”.
Nu este prima dată când vedem oamenii de știință care promovează potențialul dronelor, ca un fel de sistem, de avertizare timpurie. La începutul anului 2020, o altă echipă de cercetători a dezvoltat un sistem de comunicații care ar putea permite unei rețele de drone să transmită avertismente timpurii pentru dezastre naturale.
Sursă informație: https://www.engadget.com/above-project-drones-191201666.html