Fermier: Am bătut la ușa ministrului, dar am rămas cu vorbe
Sectorul zootehnic din Republica Moldova înregistrează un declin serios aproape pentru toate categoriile de animale. Potrivit asociațiilor de profil, fermierii au început a duce vacile la abator, în condițiile în care nu au cu ce să le hrănească.
Anul acesta a devenit pentru noi un calvar, începând de la furajarea animalelor și terminând cu aprovizionările, cu prețurile, costurile pe care le avem astăzi crescute, cu calamitățile astea care au avut loc, insuficiența surselor de finanțare, vorbesc despre creditări. E foarte greu de obținut un credit pentru sectorul zootehnic. Pentru bănci nu este foarte interesant. Dacă poți să gajezi, îți evaluează un grajd undeva în nordul Moldovei, respectiv nu este atât de interesant, decât ar fi un imobil în capitală sau în municipiul Bălți, spune LUDMILA CATLABUGA, fermier din r. Soroca.
Crescătorii de animale spun că și-ar fi dorit și ei să fie ajutați de autorități, dar au rămas cu ochii în soare…
Pentru ramura zootehniei anul acesta este o discriminare, o bătaie de joc. Pentru agricultori s-au găsit niște bani, dar pentru noi s-au găsit numai niște vorbe, cu niște promisiuni. Dar la noi situația e mai gravă. Dacă agricultorii au dat faliment și se chinuie cumva să semene sau să se descurce cumva, noi trebuie să hrănim animalul. Dacă n-ai hrănit animalul, el e practic pe cale de pierire. Noi suntem în pragul disperării pentru că noi n-am avut când să ieșim în stradă sau să luăm turma de oi să ieșim în stradă, noi am fost pașnici și am așteptat. Prim-ministrul a promis 300 de milioane pentru agricultori și urmează ramura zootehniei. Noi am fost și am bătut la ușa ministrului și am rămas cu vorbe, zice PAVEL PRISĂCARU, fermier, din raionul Cimișlia.
Tocmai din acest motiv, susțin oamenii, animalele au început să fie duse la abator. De cealaltă parte, specialiștii de la Ministerul Agriculturii susțin că sectorul zootehnic este unul prioritar pentru Guvern, mai cu seamă în acest an complicat, și că statul îi susține cum poate.
Cu toate că situația în acest an a fost una foarte și foarte complicată, Guvernul a acceptat unele modificări la legislația de sector, ce ține de subvenționare, în vederea majorării sprijinului pentru sectorul zootehnic. Sunt niște prevederi care vor susține prin majorarea plafonului, de exemplu pentru crescătorii de ovine, plafonul a fost majorat de la 3 milioane la 5 milioane de lei. Plus la aceasta a fost majorat și plafonul pentru procurarea animalelor de prăsilă de la 700 de mii la 1 milion de lei, precizează VALENTIN ROȘCA șef interimar Direcție MADRM.
Modificările au fost aprobate recent și urmează a fi puse în aplicare în scurt timp, spun funcționarii Guvernului.
Fermierii consideră însă că acestea sunt niște măsuri pentru cei care abia își propun să investească în ferme de bovine sau ovine și nu se referă la persoanele care sunt de acum în joc.
Noi n-am avut un program de dezvoltare național a ovinelor și caprinelor. Deci anul trecut s-a făcut concurs. IFAD a plătit bani. Avem un program național de dezvoltare. În luna februarie l-am dezbătut. Gata, totul e ok. Unde e planul de dezvoltare?, întreabă PAVEL PRISĂCARU
Proiectul Programului Național de dezvoltare a sectorului ovine și caprine a fost pus în stand by deoarece statul în 2020 a cheltuit bani extraordinar de mulți pentru calamități, pentru pandemie și respectiv pur și simplu nu sunt bani pentru a implementa acest program, răspunde VALENTIN ROȘCA.
Printre problemele puse în discuție au mai fost lipsa medicilor veterinari, a materialului genetic de calitate, dar și negocierea prețului la lapte cu procesatorii. Totodată, oficialii au dat asigurări că regulamentul privind subvenționarea directă per cap de animal va fi expediat în curând Guvernului pentru aprobare și pentru a fi pus în aplicare.
În fiecare luni la 20:00, dar și în zilele de miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.