Legea susținerii producătorilor, blocată în Parlament
Practicile neloiale utilizate de către comercianți și rețelele de supermarketuri în raport cu furnizorii autohtoni de produse agricole și alimentare au fost discutate într-o conferință de presă, de către mai multe asociații profesionale din sectorul agroalimentar. Potrivit acestora, producătorilor agricoli le se cer reduceri mari, care pot ajunge chiar până la 35 % din costul mărfii.
„Actualmente, rețelele de magazine se poziționează pe piața locală ca prestatori de servicii operatorilor din sectorul agroalimentar, înaintându-le la finele fiecărei luni o factură pentru serviciile prestate sub formă de discounturi. Astfel veniturile lor provin din prestarea serviciilor pentru furnizori pe care ultimii sunt nevoiți să le suporte. Acest fapt nu favorizează în nici un fel dezvoltarea industriilor autohtone, nici măcar nu mărește consumul produselor agroalimentare.” a declarat președintele, ANPLPL „Lapte”, Carolina Linte.
În 2017, subiectul a fost dezbătut pe platforma guvernamentală și parlamentară. Drept rezultat, în 2018, a fost votat un proiect, care urma să modifice legea din 2010 privind comerțul interior și eliminarea practicilor neloiale, însă acesta nu se respectă.
„Considerăm că actuala redacție a legii 231 privind comerțul interior, favorizează practicile neloiale aplicate de comercianți în raport cu operatorii locali în bilanțul de aprovizionare agricol și alimentar. Discriminându-i vădit în procesul de distribuire a veniturilor în cadrul valoric. Prin urmare, industriile locale au de pierdut, iar sustragerile abuzive a comercianților, foarte mulți producători sunt nevoiți să se închidă sau să bancrotizeze, de altfel ei sunt foarte repede înlocuiți cu alți producători și produse de import.” a declarat președintele, ANPLPL „Lapte”, Carolina Linte.
„Noi cunoaștem practicile pe care le adoptă rețelele. Ei profită de faptul că sectorul agricol din Republica Moldova nu este atât de consolidat cum este în Uniunea Europeană și ei imediat se conectează la sursele de aprovizionare din import. Aceste semne ar trebui să trezească semne de întrebare la Parlament, cum noi să susținem industriile locale” a declarat iurie Fală, directorul executiv, APEF „Moldova Fruct”
În acest context, asociațiile din sectorul agroalimentar au de pierdut și cer promovarea proiectului din anul 2018, care stabilește o listă clară de amendamente pentru cei care nu respectă legea.
„Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50 % din lungimea raftului comercial. Lista produselor alimentare ce se încadrează în prezentele prevederi să aprobă de Guvern și se actualizează la jumătate de an.” a declarat președintele, ANPLPL „Lapte”, Carolina Linte.
În proiect, au mai fost incluse reglementări privind limita de 10 la sută a reducerilor, pe care comercianții să le solicite producătorilor. Dar și interzicerea încasărilor de la furnizori a plăților care nu sunt introduse în costul de cumpărare, pentru susținerea și prosperarea agricultorilor.
„Dacă vă aduceți aminte, în luna martie țările vecine România, Ucraina încercau să pună interdicție la exportul de produse alimentare în țările vecine. Atunci, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a adresat la sectorul de lapte și carne, ca noi să asigurăm securitatea alimentară, iar în fiecare săptămână noi dădeam raport și noi am asigurat. Practic că consumatorul nu a rămas fără produse lactate, poate nu în asortimentul pe care îl doreau, dar noi ne-am isprăvit cu această sarcină și am asigurat securitatea alimentară a țării.” a declarat președintele, ANPLPL „Lapte”, Carolina Linte.
Proiectul de lege care obligă unitățile comerciale să aibă pe rafturi cel puțin 50% marfă autohtonă, rămâne blocat în Parlament și, cel mai probabil, acest lucru se face intenționat. Fermierii sunt însă pregătiți suficient și pot face față solicitărilor venite din partea rețelelor de magazine.