ZNV 2020: Oamenii Vinului – Vladimir Corobcă
Ziua Națională a Vinului, sărbătorită în acest an altfel decât ne-am obișnuit, este un prilej de a cunoaște profesioniștii care contribuie la modernizarea industriei vitivinicole din Republica Moldova.
Vladimir Corobcă, angajat al Oficiul Național al Viei și Vinului și doctor în științe agricole, și-a dedicat ani buni din viață pentru dezvoltarea ramurei, care a înregistrat performanțe.
În ultimii ani se înființează plantații viticole în țara noastră cu densitatea de 3200 -5000 de viță la un hectar, ceea ce permite ca să diminuăm încărcătura la un butuc și ca urmare a acestui fapt, căpătăm produse vitivinicole cu Indicație Geografică de o calitate mult mai înaltă, a menționat VLADIMIR COROBCĂ, consultant în viticultură.
Un alt lucru îmbucurător, în contextul deficitului brațelor de muncă, este mecanizarea lucrărilor în plantațiile viticole. Totodată, se cultivă tot mai multe soiuri autohtone: Rara Neagră, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră.
Sunt niște soiuri care sunt solicitate tot mai mult pe piețele-țintă, spune specialistul.
Acestea pot fi utilizate și în formarea de blend-uri sau cupaje.
A produce din amestec de soiuri, unul din care e autohton și după asta este și un soi european este foarte atractiv și noi am observat că ar fi un interes mai mare în a achiziționa produse vitivinicole din Republica Moldova, mai zice Vladimir COROBCĂ.
Așadar, țara noastră devine tot mai cunoscută pe plan internațional datorită autenticității vinurilor de calitate. Evenimente ce ne fac unici în lume, precum Ziua Vinului, ne cresc vizibilitatea pe harta mondială a turismului vitivinicol.
Eu am fost și la prima ediție a sărbătorii Ziua Națională a Vinului și dacă comparăm cu ultimele ediții, putem spune că în ultimii ani am avansat foarte mult privind organizarea acestei sărbători, care în final are ca scop promovarea produselor vitivinicole pe piața internă și pe cea externă.
Desigur, suntem într-o situație neordinară în acest an, este pandemia de Covid-19, îndemnul meu ar fi să participăm la această sărbătoare prin prisma cerințelor care sunt înaintate de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Participăm la vinăriile care sunt în vecinătatea noastră și în toate cazurile trebuie să respectăm cu strictețe unele reguli care se impun de această situație pandemică.
Totuși, viticultura stă în capul sectorului vitivinicol. Calitatea produsului vitivinicol se face în vie, în raport de circa 75-80 la sută. Să nu lăsăm mâinile în jos! Aș vrea să felicit toți viticultorii!, a zis Vladimir COROBCĂ.