Recolta de mere, afectată de secetă

Seceta din acest sezon taie și din recolta de mere. Agricultorii din nordul republicii se plâng că aceasta va fi mai mică cu 30 și chiar cu 50 la sută pentru unele soiuri, relatează portalul nordnews.md

Igor Tcaci din satul Hiliuți, raionul Râșcani are o livadă de mere cu o suprafață de 24 de hectare, în care a investit mulți bani.

”La momentul dat, suntem în livada de optsprezece hectare. Livada a fost plantată în 2010. Rodește al șaptelea an și mai avem șase hectare plantate în 2013. Cu regret, spre deosebire de anii precedenți, roada este cu mult mai mică, în schimb este calitate puțin mai bună”, spune IGOR TCACI, agricultor.

Din cauza pandemiei de coronavirus, pomicultorul risca să rămână cu recolta pe deal. Pe de altă parte, a început să exporte în Federația Rusă.

”În special, acum în Rusia. Merele de vară le-am exportat în Lituania, calitatea era pozitivă, îi aranjează, destul de bine. Dar acum, în Rusia, Moscova, Leningrad. În prezent, generosul se exportă cu 6 lei, iar florina cu 7, însă este puțin anul acesta”, menționează pomicultorul.

BETA

Merele ce vor fi transportate peste hotare sunt selectate cu grijă.

”Le sortăm direct din livadă, în ambalaj special. Anterior am recoltat în containere și le sortam la bază, dar acum sortăm direct în câmp” , mai relatează IGOR TCACI.

”Să nu aibă viermi, le alegem să nu fie stricate. Sunt mai puține mere.”

”Suntem bucuroși că după vremea secetoasă din acest an mai avem roadă. Mulțumim Domnului că avem măcar atât. E secetă, merele sunt afectate de soare tare, sunt prea coapte, mai sunt și pagube, dar avem și venit, măcar puțin.”

”Roada este puțină, ploile au fost puține în comparație cu anul trecut. Anul trecut, am avut mai multă roadă, anul acesta avem mai puțin. Merele sunt și mai stricate, sunt mai arse de soare. Soarele a fost foarte puternic.”

Fructele care nu vor merge în străinătate o să fie vândute fabricii de suc, unde prețul materiei prime a crescut. Acest fapt le va permite fermierilor să-și recupereze o parte din cheltuieli.

”În general, suntem cu un profit minim. Dacă să luăm parțial, pe soiuri, unele sunt în minus, altele în plus. Poate că s-a ridicat prețul și pentru suc, deja le vindem cu 2 – 2,30 lei. Și aici avem marja asta unde ne putem încadra în cheltuieli”, afirmă producătorul.  

Pe piața internă, 1 kg de mere autohtone costă în jur de 15 lei.