CEO-ul Spotify, Daniel Ek, oferă 1 miliard de dolari pentru a sprijini startup-urile ”deeptech” din Europa.
Daniel Ek a indicat că se referă la învățarea automată, la biotehnologie, la științele materialelor și la energie, ca sectoare în care ar dori să investească.
La un eveniment online, Daniel Ek, fondatorul Spotify, a declarat că va investi 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) din averea sa personală în „moonshot proiecte” de tehnologie profundă (deeptech), răspândite în următorii 10 ani.
Un ”moonshot”, într-un context tehnologic, este un proiect ambițios, explorator și inovator întreprins fără nicio așteptare a profitabilității sau beneficiilor pe termen scurt și de asemenea, poate, fără o investigație completă a riscurilor și beneficiilor potențiale.
Ek a indicat că se axează pe învățarea automată, biotehnologie, științele materialelor și pe energie, ca sectoare în care ar dori să investească.
„Vreau să-mi fac partea; știm cu toții, că una dintre cele mai mari provocări este accesul la capital”, a spus Ek, adăugând că dorește să realizeze un „nou vis european ”.
„Sunt foarte frustrat când văd antreprenori europeni, renunțând la viziunile lor uimitoare, care se vând din timp către companii non-europene sau când pleacă unele dintre cele mai promițătoare talente tehnologice din Europa, pentru că nu se simt prețuite aici”, a spus Ek. „Avem nevoie de mai multe super companii care să ridice nivelul de calitate și să poată acționa ca o inspirație.”
Potrivit lui Forbes, Ek are o valoare de 3,6 miliarde de dolari, ceea ce ar sugera că își pune deoparte, aproximativ, o treime din propria avere pentru investiții.
El și-a exprimat dorința de a ridica nivelul Europei împotriva termenilor SUA I ai unicornilor tehnologici (un ”unicorn”, este o companie care valorează 1 miliard de dolari): „Europa are nevoie de mai multe super-companii, atât pentru ca ecosistemul să se dezvolte, cât și să prospere. Dar cred că cel mai important, dacă vom avea vreo șansă de a aborda problemele infinit de complexe cu care se confruntă societățile noastre în acest moment, avem nevoie de diferite persoane cu interes sau preocupare pentru ceva, în special pentru o afacere, inclusiv companii, guverne, instituții academice, organizații non-profit și investitori de tot felul să lucreze împreună.”
Ek a spus că va colabora cu oameni de știință, investitori și guverne pentru a-și implementa fondurile. Un fond de 1,2 miliarde de dolari îl va vedea concurând cu alte companii de capital europene, cum ar fi Atomico, Balderton Capital, Accel, Index Ventures și Northzone.
Ek a fost cunoscut anterior pentru interesul său pentru deeptech. El a investit în 16 milioane de euro în startup-ul suedez de telemedicină Kry. De asemenea, a pus 3 milioane de euro în HJN Sverige, o companie de inteligență artificială din domeniul tehnologiei sănătății.
Sursă informație: https://techcrunch.com/2020/09/24/spotify-ceo-daniel-ek-pledges-1bn-of-his-wealth-to-back-deeptech-startups-from-europe/