Recomandări pentru pomicultori

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili din ultimul timp pentru producătorii de fructe: seceta, grindina și înghețurile târzii de primăvară le-au afectat grav roada.

Pentru diminuarea riscurilor și asigurarea recoltelor constante și calitative, Ananie Peșteanu, doctor în științe agricole, consultant național în domeniul pomiculturii, vine cu unele recomandări pentru fermieri, relatează agroexpert.md

 „Aș îndemna producătorii să înființeze plantații pomicole pe viitor în preajma surselor durabile de apă pentru a avea resurse suficiente pentru irigare. Dacă sursa de apă nu permite irigarea a câteva zeci de hectare, să se formeze plantații cu suprafețe mai mici, de 10-15 hectare, astfel încât cantitatea de apă existentă să satisfacă cerințele speciei cultivate în umiditate”, relatează Ananie Peșteanu, specialist în pomicultură.

Din cauza lipsei de precipitații, în perioada de vegetație vor fi înregistrate pierderi în proporție de aproximativ 30 la sută din volumul global.

În mod normal, în ani cu condiții favorabile, greutatea medie a merelor constituia în jur de170 de grame. Acum, acest indice va fi de circa 130.

Dacă pe plantațiile dotate cu sisteme de irigare pagubele ar fi de circa 15%, pe cele neirigate – de 25-35 la sută.

Pentru asigurarea unui climat mai prielnic, în special în perioadele când decalajul de temperaturi dintre zi și noapte este mare, se recomandă nu doar udatul prin picurare, dar și cel prin aspersiune, cu ajutorul micro aspersoarelor.

 „În zilele toride, când temperaturile ajung la 35 de grade, este bine ca timp de 30 minute să folosim această irigare de răcorire pentru a diminua decalajul dintre temperatură, a spori umiditatea relativă a aerului pe plantație și pentru ca fructele să se dezvolte fără a fi stresate”, menționează expertul.

În scopul reducerii efectului negativ al calamităților asupra dezvoltării pomilor, sunt bineveniți regulatorii de creștere.

 „Ar fi perfect ca livezile superintensive să fie acoperite cu plasă antigrindină, care nu doar protejează plantația de hazardul respectiv, dar creează un microclimat pentru dezvoltarea fructelor, unde temperatura poate fi cu 4-5 grade mai mică decât pe teren deschis”, mai spune Ananie Peșteanu.