Facebook își poate termina serviciul în Europa, pentru transferurile de date UE-SUA.
Șeful politicii globale a Facebook, a negat că gigantul tehnologic ar putea închide serviciile europenilor, chiar dacă autoritățile de reglementare locale îi vor ordona suspendarea transferurilor de date către SUA în urma unei hotărâri importante a Curții de Justiție din iulie, care a consolidat dezacordul dintre legile de supraveghere ale SUA și drepturile de confidențialitate ale UE.
Rapoarte de presă au apărut săptămâna aceasta cu privire la o instanță de la Dublin, înaintată de Facebook, care solicită suspendarea unui ordin preliminar, de suspendare a transferurilor sale de date UE-SUA, care sugerează că gigantul tehnologic ar putea să se retragă din regiune(UE), dacă autoritățile de reglementare vor impune interzicerea utilizării sale a unui mecanism de transfer de date cunoscut sub numele de Clauze Contractuale Standard.
Depunerea instanței este atașată la cererea Facebook de revizuire judiciară a unui ordin preliminarul de suspendare, din partea Comisiei Irlandeze pentru protecția datelor, depus la începutul acestei luni, întrucât principalul supraveghetor de date al UE, al Facebook a răspuns implicațiilor deciziei CJUE(Curtea de Justiție a Uniunii Europene).
„Desigur, nu ne vom [închide în Europa] – și motivul pentru care nu o vom face, este tocmai pentru că dorim să continuăm să deservim clienții și întreprinderile mici și mijlocii din Europa”, a declarat Nick Clegg, vicepreședintele Facebook. în timpul unei dezbateri de politici UE.
Clegg a continuat să afirme că, dacă Facebook ar fi forțat să suspende transferurile de date din UE către SUA „ar fi, desigur, foarte rău pentru Facebook”, impactul unui astfel de ordin „ar fi absolut dezastruos pentru economia întreagă” .
„Ceea ce este în joc aici este o problemă destul de mare care, în cele din urmă, nu poate fi rezolvată politic decât între o continuă negociere între SUA și UE, care în mod clar nu se va întâmpla până când nu va exista o nouă administrație americană după perioada de tranziție din la începutul anului viitor ”, a spus el, indicând că Facebook folosește instanțele din Irlanda pentru a încerca să câștige timp pentru o soluție politică.
„Avem nevoie de timp și spațiu pentru ca procesul politic dintre UE și SUA să funcționeze, astfel încât companiile să poată avea încredere în faptul că sunt capabile să transfere date în viitor”, a adăugat el.
Clegg a căutat, de asemenea, să prezinte platforma Facebook ca o componentă vitală a oricărei redresări a economiei regionale – vorbind despre utilitatea sa către IMM-urile europene, pentru a ajunge la clienți.
Unele companii europene, în jur de 25 de milioane, își folosesc aplicațiile și instrumentele, a spus el – impresionând că „marea majoritate” o fac gratuit și revendică în continuare activitatea pe platforma publicitară Facebook (Facebook Ad), care ar putea fi legată de vânzările de 208 miliarde și crearea a peste 3 milioane, de locuri de muncă, conform estimărilor independente.
„În ceea ce privește redresarea economică, cel mai important rol al nostru este să continuăm să oferim acea capacitate extraordinară pentru întreprinderile mici de a face ceva ce în trecut numai marile întreprinderi puteau face”, a spus el. „În trecut, doar întreprinderile mari aveau bugete fantastice de marketing și puteau scoate panouri publicitare și reclame la televiziune și radio. Efectul transformator al rețelelor sociale și al Facebook, parțial vorbind din punct de vedere economic, este acela că a egalizat terenul de joc „.
Prelucrarea gigantului tehnologic, a datelor cu caracter personal ale europenilor rămâne în curs de investigare, pe mai multe fronturi, de către autoritățile de reglementare din UE – ceea ce înseamnă că modelul de afaceri al Facebook riscă să nu fie ales de către autoritățile de reglementare, dacă se va confrunta cu acțiuni de executare în legătură cu protecția multiplă a datelor private, pe viitor.
„Sunt extrem de conștient de faptul că este un model de afaceri care are multe critici îndreptate către acesta și că există o dezbatere total legitimă care se declanșează la Bruxelles și în alte părți despre modul în care Facebook colectează, stochează și monetizează datele – și acesta este un mod total legitim și continuu de dezbatere – dar sper că oamenii nu vor trece cu vederea faptul că acel model de afaceri are un avantaj ingenios, printre altele și anume faptul că permite întreprinderilor mici să funcționeze pe aceeași bază ca și marile companii pentru a ajunge la clienții lor ”, a spus el.
Clegg a susținut că pandemia a făcut această capacitate „și mai importantă”, cu populațiile UE aflate în blocare și mai puține oportunități pentru întreprinderi de a se angaja în vânzarea față în față.
Sursă informație: https://techcrunch.com/2020/09/23/facebook-denies-it-will-pull-service-in-europe-over-data-transfer-ban/