Mii de euro pentru dezvoltarea regiunii Centru

14 organizaţii obşteşti din regiunea de dezvoltare Centru au primit certificate pentru un total de 750 de mii de euro în cadrul programului de granturi locale al Uniunii Europene.

Sectoarele de intervenție sunt: infrastructura în apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică, mediul și schimbările climatice.

Uniunea Europeană este foarte mândră că poate investi în acest program 5 milioane de euro, care vor merge către organizațiile societății civile. Din aceste 5 milioane, 3 milioane 700 de mii sunt direcționați spre subgrantare.

Pentru noi, acest program este foarte important pentru că îmbunătățește direct calitatea vieții cetățenilor, menționează Magdalena Mueller-Uri, reprezentantă, Delegaţia UE în RM.

Proiectul își propune să contribuie la consolidarea unui proces decizional mai participativ, transparent și mai responsabil, în special la nivel local.

Abilitarea cetățenilor va asigura funcția de avertizor sau de supraveghere pentru prevenirea și evitarea corupției și va determina comunitățile locale să-și asume mai multă responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în localitățile lor, relatează Magdalena Mueller-Uri.

Încurajăm organizaţiile care au trecut ultima etapă de selecţie să coopereze între ele şi cu administraţia publică locală, declară Christina Otto, reprezentantă Agenţia germană de dezvoltare GIZ în RM.

În comun cu toate celelalte organizații care au devenit și ele beneficiare de granturi în regiunea de dezvoltare Nord, Sug, Găgăuzia și media și comunicare.

Se va reuși să crească gradul de abilitare a cetățenilor și gradul lor de implicare în soluționarea problemelor locale critice, spune Ala Revenco, reprezentantă Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă.

 

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene pentru țara noastră. Acesta este parte a Instrumentului European de Vecinătate, prin proiectul UE-GIZ „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” fiind implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Programul va fi realizat în perioada septembrie 2020 – octombrie 2021.