Miroase urât și la Soroca

Mirosul urât a învăluit iarăși orașul Soroca. Din lipsa unei stații de epurare, oamenii sunt nevoiți să suporte duhoarea deversărilor apei reziduale în Nistru, relatează portalul nordnews.md.

Zilnic, în râu ajung peste două mii cinci sute de metri cubi de deșeuri lichide.

Localnicii spun că mirosul este insuportabil, mai ales în apropierea Cetății Soroca.

„De mult timp pute de la acest râu. E murdar de Doamne ferește, și apa și mirosul urât este insuportabil. Nici oamenii nu mai vin pe aici din cauza acestui miros. De scăldat în Nistru nici nu putem vorbi.”

„Am înțeles că mai la deal este canalizarea de unde se scurge totul în Nistru. Nu avem o părere bună despre acest lucru. Trebuie să fie soluționată problema orașului. Nu-i bine ca toți vizitatorii să simtă acest miros.”

„70% din populație consumă apa din Nistru. Și nimeni nu face nimic. „Totul e bine”, toată lumea e „sănătoasă” și după vor ca oamenii să nu fie bolnavi. Uitați-vă ce se face pe Nistru. Eu nu înțeleg cum acești oameni mai prind pește aici, după îl și mănâncă, au spus oamenii.”

Putoarea și apa extrem de murdară nu sperie pescarii. Oamenii continuă să prindă pești din fluviul plin de bacterii și impurități.

„Acest miros e mai bine de 20 de ani și până când nu se va face stația de epurare, nimic nu se va schimba pentru că tot rahatul se revarsă în Nistru. Cui poate să-i placă acest miros? Câți pești au murit din această cauză. Nu mă tem. Eu prind peștele de la mijlocul râului.”

„Toate impuritățile părăsesc orașul Soroca și se revarsă direct în Nistru. Cum s-a destrămat Uniunea Sovietică, stația de epurare a fost distrusă și totul se scurge în Nistru. Sunt pescar și pescuiesc doar pentru plăcere. Dar așa..dacă să cureți un pește, simți cum miroase urât de la el,” au adăugat locuitorii.

Consilierul Municipal, Artur Lesco, declară că mirosul înțepător în oraș persistă deja de două decenii.

„În primul rând, este o problemă de lipsă de finanțe, în al doilea rând, ne-am ciocnit cu o problemă că nu avem teren unde să fie amplasată stația dată. În anul 2006, a fost propus ca în R. Moldova două stații de epurare de tip ZUC ( zonă umedă construită). Au fost propuse două localități, mun. Soroca și Orhei. La Soroca stația de epurare trebuia să se construiască înspre satul Egoreni. Practic, problema era rezolvată cu terenul, dar că în ultimul moment a fost implicat politicul (Banca Europeană a văzut că a apărut situație de conflict și a retras finanțarea). O parte din bani au fost transmiși la Orhei, iar noi am rămas fără stație de epurare,” a declarat Artur Lesco, consilier municipal Soroca.

Administratorul Regiei Apă-Canal Soroca, Mihail Ojog susține că această problemă este una acută în oraș și că situația va fi rezolvată în curând, fără a fi stabiliți niște termeni exacți.

A avut loc și o ședintă de lucru online cu reprezentanții Băncii Mondiale referitor la proiectul de extindere a rețelelor de canalizare, dar și construirea unei stații de epurare.

S-au dus tratative cu mai mulți antreprenori din România, Ucraina, Germania și Slovenia.

Specialiștii Întreprinderii Apă-Canal declară că sunt la etapa finală de proiectare și planifică să  înceapă lucrările la începutul anului 2021.

Primarul orașului Soroca, Lidia Pilipețchii nu a venit cu o reacție pentru a explica de ce autoritățile locale nu au grăbit soluționarea problemei.

Construcția unei stații de epurare în oraș ar costa aproape 5 milioane de euro.