Alunii italienești, cresc bine la Telenești
Tot mai mulți oameni sunt interesați de înfiinţarea unei plantaţii de alun, iar suprafeţele se măresc în fiecare an. Potenţialul productiv al arbustului la noi în ţară este înalt, iar asta se datorează solului fertil și climei favorabile. Dumitru Udrea, cu trei ani în urmă, a procurat în satul Zahareuca, r-nul Telenești un teren, pe care a sădit aluni italieni.
„Soiurile italiene pe care noi le-am selectat sunt rezistente atât la înghețuri cât și la secetă, fapt ce anul acesta ne-a și demonstrat că am luat o decizie corectă. Avem posibilitatea să vedem alături un lan de porumb, care este totalmente afectat, este galben, uscat. Livada de alun pe care o avem în proprietate este verde. Ea foarte bine s-a adaptat la condițiile noastre, chiar și face față la condițiile secetoase. Deja am și strâns prima roadă. Acuma planta se pregătește deja pentru următorul an, iar aici avem fructele mascule, care încep să se dezvolte și important este de spus că genetic aceste plante se polenizează în iarnă.” ne-a spus agricultorul Dumitru Udrea.
Dumitru vrea să-și extindă livada, pentru a obține o producție mai mare, pe care s-o comercializeze peste hotare.
„Vrem să ieșim direct la procesatori, nu vrem să realizăm marfa noastră prin intermediar și pentru asta ne trebuiesc cel puțin 700 de tone producție pentru a ieși pe piața externă direct la procesatori, care ne dau și un preț mai bun și putem încheia contracte de lungă durată. Dacă însumăm totul ce avem acuma procesat și până la sfârșitul anului, trecem peste acele 700 de tone și putem să înființăm deja o cooperativă” ne-a povestit cultivatorul de alune, Dumitru Udrea.
Potrivit datelor Asociației Producătorilor de Alune, recolta din acest sezon în livezile care nu au fost irigate este sub media anilor precedenți, constituind 700-800 de kg per hectar, iar calitatea ei este similară celei din 2019.