Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume, însă cele mai recente date săptămânale publicate marți de Organizația Mondială a Sănătății arată o încetinire a răspândirii acesteia în majoritatea regiunilor, mai ales pe continentul american.
Lucrurile nu stau însă deloc bine în Republica Moldova, unde este înregistrat record după record, fie la infectări, fie la decese.
Peste 1,7 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi 39 de mii de noi decese au fost raportate de OMS săptămâna trecută, ceea ce reprezintă o reducere cu 5% a îmbolnăvirilor, respectiv o scădere cu 12% a morților, comparativ cu săptămâna precedentă. Această încetinire a fost înregistrată în toate regiunile, cu excepția Asiei de Sud-Est şi a estului Mediteranei.
Și în România, autoritățile din sănătate au publicat marți o analiză care arată o scădere a numărului de cazuri în ultimele șapte zile, deși în aceeași zi a fost înregistrat un record la decese, 58 în doar 24 de ore.
Continentul american rămâne cel mai afectat de pandemie, cu jumătate din numărul de cazuri noi şi cu 62% dintre decesele semnalate în cursul săptămânii precedente. Însă tocmai această regiune este cea în care epidemia a scăzut cel mai mult din intensitate.
În Asia de Sud-Est – a doua cea mai afectată regiune – a fost înregistrată o creștere cu 4% a cazurilor noi şi a deceselor.
În Europa, unde numărul de cazuri noi a continuat să crească în ultima perioadă, ritmul, totuși, a încetinit ușor, la +1% săptămâna trecută, conform datelor OMS. Numărul deceselor noi consemnate în Europa a continuat să scadă, minus 12%.
OMS a subliniat însă că o astfel de reducere nu a fost înregistrată în toate ţările europene, Spania raportând chiar o creștere săptămânală de 200% a numărului de decese.
La nivel global, peste 24 de milioane de oameni s-au infectat cu SARS-CoV-2 de la izbucnirea pandemiei, iar bilanțul deceselor a trecut de 823.000.