Cantități sporite de nitrați în legumele vândute în țară

Dovleceii, varza nouă și ridichea roșie sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați expuse în comercializare și prezintă un pericol pentru sănătate. O expertiză de laborator realizată în perioada iunie -iulie curent în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, arată că o multitudine de produse agricole din magazinele noastre sunt pline de nitrați, peste o treime din acestea depășind normele.

Supuse expertizei au fost 87 de probe de legume, verdețuri și fructe din opt rețele de supermarketuri din municipiile Chișinău și Cahul.

Din totalul de probe analizate, în 32 concentrația de nitrați depășește limitele maxime admisibile. În toate probele de pepene galben și ridiche, 11 probe de dovlecei, șase probe de cartofi noi, patru probe de varză nouă și în 1/4 din probele de ceapă și sfeclă roșie s-au depistat neconformități.

La polul opus, cu o valoare admisibilă a nitraților și în corespundere cu normele naționale sunt roșiile, castraveții, pătrunjelul, ardeii dulce, salata, mărarul și căpșunile.

Nitrații sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. În cazul utilizării în cantități sporite a îngrășămintelor minerale, precum și celor organice bogate în azot, plantele iau din sol mai mulți nitrați, decât este necesar. Ulterior, nitrații ajung în organismul nostru și pot deveni nocivi, cauzând diferite boli, dacă sunt consumate în cantități mai mari.

Reducerea nivelului de nitrați poate fi obținută prin spălarea legumelor și a fructelor; curățarea mecanică; decojirea și tocarea legumelor; menținerea legumelor frunzoase, salatei în apă rece timp de 1-1,5 ore până la utilizare; înmuierea și conservarea. Totodată, nivelul nitraților se reduce la conservarea legumelor prin murare, marinare, sărare și aplicarea tratamentului termic – fierbere, aburire, prăjire sau coacere.