Prognoză sumbră: fermierii moldoveni vor rămâne fără subvenții
După ce guvernul a adus modificări bugetului de stat, ajustând și bugetul fondului de subvenții, fermierul Serghei Ștefanco a transmis un semnal dezamăgitor agricultorilor care așteaptă subvențiile pentru anul 2023.
Astăzi, bugetul subvențiilor va fi rectificat. Suma ce urmează a fi rambursată este de 5 milioane de lei. Este o sumă foarte mare, din perspectiva unui simplu cetățean, dar pentru fermieri, ca să știți, datoria pentru anul 2023 la subvenții este de 450 de milioane de lei, iar din alte surse – aproximativ 600 de milioane. Astăzi, au corectat doar cu 5 milioane.
Acest lucru trebuie să ajungă la urechile fermierilor care se bazează pe banii pe care ar trebui să-i primească sub formă de subvenții. Investițiile au fost făcute în 2022, în 2023, iar peste o lună vom intra în 2025, iar fermierii nu vor primi banii pentru 2023 – pentru că banii nu există. Această situație a fost creată și lăsată de fostul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea. Acum, doamna Catlabuga (ministrul), îi dorim succes și vom vedea cum va ieși din această situație, când situația a fost creată de ministrul Bolea.
De altfel, deputații PAS nu au știut despre numirea doamnei Catlabuga. Majoritatea dintre ei nu au știut despre această numire, așa că putem înțelege ce dezastru este pentru ei. Așadar, dragi fermieri, în acest an să nu vă bazați pe subvențiile pe care ar trebui să le primiți conform legii în termen de 30 de zile”, a declarat Ștefanco în direct pe pagina sa de Facebook.
Potrivit fermierului, datoria privind subvențiile se ridică la aproximativ 500 de milioane de lei.
Guvernul a aprobat proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Principalele modificări vizează redistribuirea resurselor suplimentare pentru dezvoltarea întreprinderilor, extinderea suprafețelor împădurite, precum și pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.
Astfel, majorarea alocațiilor este prevăzută pentru programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – 100 milioane de lei, precum și pentru programul național de extindere și reabilitare a pădurilor – 60 milioane de lei. Pentru proiectul de susținere a programului în sectorul rutier sunt alocate 622 milioane de lei.
De asemenea, sunt prevăzute alocări suplimentare pentru angajații instituțiilor de învățământ aflate în autogestiune – 42,4 milioane de lei, precum și pentru angajații teatrelor, circurilor și organizațiilor de concerte – 21,4 milioane de lei. Per total, documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 1180,1 milioane de lei – până la 67 010,6 milioane de lei. Totodată, cheltuielile bugetului de stat vor scădea cu 493,4 milioane de lei, ajungând la 82 114,9 milioane de lei. Deficitul se va reduce cu 1673,5 milioane de lei, până la 15 104,3 milioane de lei.
UE: Peste două treimi din exporturile Moldovei merg în UE>>>
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.