84 de ani de la ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică

Astăzi se împlinesc 84 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică în 1940, drept urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Astfel, Regatul României a fost obligat să cedeze o suprafață de peste 50 de mii de kilometri pătrați în urma ultimatului dat de Moscova. Evenimentul marchează Ziua de doliu național pentru românii de pretutindeni.

Totodată, o populație de patru milioane de oameni, majoritatea fiind etnici români, au intrat în componența Uniunii Sovietice, fiind creată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, incluzând Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească din stânga Nistrului, creată în 1924.

Peste 200 de mii de persoane s-au refugiat în România în timpul ocupației sovietice. În iulie 1941, pe parcursul conducerii mareșalului Ion Antonescu, teritoriile au fost eliberate de Armata Română și Germană până în 1944, în regiune fiind institut Guvernământul Basarabiei. În ciuda eforturilor de menținere a integrității teritoriale, în august 1944, regiunea revine sub influența rusească menținută până în 1991.

Anexarea a fost urmată de trei valuri de deportări masive și arestări în 1941, 1949 și 1951. Procesul de deznaționalizare a continuat cu allte sute de mii de victime, crime ale comunismului sovietic și rusificare forțată.