Vladimir Bolea: Unele revendicări ale fermierilor nu pot fi realizate

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că moratoriul de trei luni cerut de Asociația ”Forța Fermierilor” pentru penalitățile și datoriile față de bănci și alți creditori nu poate fi susținut de instituția de resort, deoarece „nu există nicio formă legală pentru a veni cu o astfel de susținere”. Într-un briefing,  Bolea a mai precizat că autoritățile vor încerca alte căi legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas. Pentru început, demnitarul a declarat că, împreună cu băncile și importatorii de fertilizanți și alte produse, va fi elaborată o listă exhaustivă a fermierilor cu datorii și care sunt motivele apariției acestora.

”Vreau să fie clar pentru agricultori, așa-numitul moratoriu propus de Forța fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, deoarece nu există formă legală în Republica Moldova în baza căruia ar putea fi declarată o astfel de susținere.  Nici CSE nu are astfel de împuterniciri. Legislația prevede foarte clar și slavă Domnului în Republica Moldova nu există nicio entitate care ar putea interveni în relațiile dintre doi agenți economici. Noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute. Să identificăm un cadru legal și să venim cu un suport legal pentru agricultorii din Republica Moldova”, a menționat Bolea

Bolea a mai menționat că urmează să se întâlnească cu reprezentanții băncilor și cu importatorii de inputuri pentru a identifica soluții.

”Urmează să ne întâlnim cu acești reprezentanți ai băncilor care creditează. Să stabilim lista până la ultimul agent care are credite la bănci, ulterior să stabilim câți din ei, procentul și vom face un studiu dinamic în ultimii cinci ani au intrat în incapacitate de plată sau nu și-au putut onora obligațiunile la plata creditelor dobânzilor și, totodată, să stabilim din ce perioadă li se trag problemele. Trebuie să recunoaștem că fost și investii iraționale în cazul unor fermieri, au făcut greșeli de plănuire a afacerii, trebuie de venit cu răspunsuri foarte țintite și de stabilit din ce motiv fiecare agricultor a ajuns în incapacitate de plată”, susține ministrul Agriculturii.

 Între timp, președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a venit cu o reacție la declarațiile ministrului. Acesta susține că de fapt nu există voință politică. Mai mult, e vorba de un moratoriul țintit, cu care marți ministrul a fost de acord.

„Din punctul meu de vedere nu există voință politică, se tem de nu știu ce. Noi am văzut marți cum câteva bănci au venit cu șantaj că „dacă voi faceți asta nu o să credităm sectorul”. Noi vorbim despre moratoriul țintit, cu care marți ministrul a fost de acord. Se depune dosarul, se examinează dosarul. Or, este efectul suspensiv la calcularea penalităților la faliment. Fiecare dosar se examinează în parte”, a declarat Slusari.

Amintim că sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și începerea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, agricultorii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.