Legislația națională în domeniul controlului organismelor modificate genetic, armonizată cu cea a UE

Deputații au adoptat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege privind produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic. Documentul este elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesta prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Proiectul stabilește cadrul normativ și instituțional privind asigurarea unui nivel înalt de protecție a vieții și sănătății umane, a sănătății și bunăstării animalelor, a mediului și a intereselor consumatorului în raport cu produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic, asigurând funcționarea eficientă a pieței interne.

În acest sens, sunt reglementate procedurile de înregistrare, supraveghere, etichetare a produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic, iar prevederile proiectului se aplică la toate etapele introducerii pe piață a organismelor modificate genetic.

În proiectul de lege sunt stabilite și atribuțiile organelor centrale de specialitate și ale autorităților pentru activitățile cu produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic.

Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă de eliberarea autorizației pentru activitățile produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic, iar Comisia Națională pentru Securitate Biologică va fi responsabilă de  stabilirea riscurilor de la introducerea produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic.

În prezent, regimul de obținere, testare, utilizare, comercializare și etichetare a organismelor modificate genetic precum și a produselor rezultate din acestea este reglementat prin Legea privind securitatea biologică.

Această lege urmează a fi abrogată o dată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic. În acest context, autorii inițiativei legislative menționează că este imperios necesară adoptarea Legii privind produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic pentru a evita crearea unui vid legislativ.

Proiectul urmează a fi aprobat de Parlament și în lectura a doua.