Cum vor fi acordate compensațiile la energie în sezonul rece

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Astfel, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi.

Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023.

Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept fost stabilit.

Înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate.